MÉS lamenta que el Consell rebutgi crear un servei insular per agilitzar la concessió de llicències municipals d'obra

Jaume Alzamora, portaveu de MÉS al Consell, durant un ple de la institució insular. | Foto: MÉS per Mallorca

|

El portaveu de MÉS per Mallorca al Consell, Jaume Alzamora, ha lamentat aquest divendres que el pacte PP-VOX, amb el suport d'El Pi i l'abstenció del PSOE, hagi rebutjat crear un servei insular per agilitzar la concessió de llicències municipals. La iniciativa de MÉS suposava «una alterativa» a les intencions del PP d'externalitzar aquest servei i obrir la porta a l'empresa privada. Segons Alzamora, «la solució no passa per l'externalització sinó tot just el contrari». «Cal enfortir els serveis públics», ha assegurat.

Alzamora ha recordat que tot i que la Llei d'Urbanisme de les Illes Balears (LUIB) estableix que el període màxim que té l'administració per a la concessió d'una llicència d'obres no ha d'excedir els tres mesos, la realitat és que, segons dades del Col·legi d'Arquitectes de les Illes Balears, la mitjana al conjunt de Mallorca és de setze mesos. «Alguns municipis com ara Sóller o Llucmajor superen aquest temps i resolen la concessió en un període que supera els dos anys. Aquesta situació de retard i col·lapse és generalitzada a la pràctica totalitat dels municipis de l'illa», ha remarcat Alzamora.

«Alguns ajuntaments de Mallorca només disposen d'un arquitecte municipal un parell d'hores a la setmana. Una dotació clarament insuficient per a resoldre dins el termini i en la forma escaient el volum d'expedients que sol·liciten llicència», ha assegurat el portaveu ecosobiranista.

No obstant això, si bé la solució seria «incrementar la presència d'arquitectes municipals a molts ajuntaments», especialment els més petits, no ho podem assumir atenent a què disposen d'un pressupost que no ho permeti.

Per això, la proposta de MÉS contempla la implicació del Consell, tenint en compte que entre les seves obligacions hi figura «oferir suport tècnic, econòmic i tecnològic als ajuntaments». En concret, la moció ecosobiranista instava el Departament de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local a crear un servei, a través de la fórmula jurídica adient, per a la tramitació de llicències urbanístiques municipals, pels ajuntaments, amb els arquitectes i arquitectes tècnics de què disposa el Departament.

La proposta també contemplava explorar amb el Col·legi oficial d'Arquitectes de les Illes Balears «vies de col·laboració» amb la intenció de signar un conveni que permeti fer tota la feina prèvia de revisió d'un projecte i entregar-lo tècnicament i documentalment complet, deixant en mans del Consell la revisió urbanística.

Alzamora ha recordat que el retard en la concessió de llicències ha fet augmentar «la desafecció de la ciutadania envers els ajuntaments i en conseqüència amb el conjunt de l'administració pública». Per això, cal recuperar «la credibilitat de les institucions i oferir alternatives reals» i que en cap cas suposin «deixar en mans de l'empresa privada allò que ha de fer directament l'administració».

+ VIST