El 2024 acaba amb gran diversitat d’informacions tant polítiques com de caire social i cultural. En clau política, està clar que el tema principal ha esta el trencament del pacte de govern municipal entre el PP i Seny i Sentit, així com la continuació del regidor Pep Porcel com a no adscrit. La protesta ciutadana enf avor de la Cultura o les visites a la Torre Picada han estat altres dels temes destacats. Aquí us feim un repàs del més destacat que ha publicat el Setmanari en aquests dotze mesos.
El Setmanari Sóller arrancava l’any 2024 anunciant l’arribada de ses Majestats del Reis d’Orient. Els infants entregaven les cartes als patges amb molta il·lusió esperant rebre el regal desitjat. Per contra, en clau política, l’Ajuntament tenia damunt la taula la donació del casal de Can Mas, que finalment rebutjà en no acceptar les condicions de la propietat. No obstant això, Sóller es posava de dol per la mort de l’etern Capità Angelats, Joan Socias que finí el dia de Cap d’Any.
El mes de gener també donava a conèixer els candidats a personatges històrics. Les germanes Eva i Marta Seguí foren elegides Valentes Dones i ja entrats al mes de febrer, Sóller rebia la notícia que perdia dos milions d’euros procedents d’Europa per reformar les Escolàpies. L’edifici municipal quedava així enlaire a l’espera de continuar les obres, que a dia d’avui encara no s’han iniciat.
D’altra banda, sorgia un altre problema a Sóller, la manca d’escoletes posava en peu de guerra les famílies afectades per manca de places i les concentracions a Plaça obligaven l’Ajuntament a cercar una solució. Alhora el batle, Miquel Nadal, es plantejava modificar el projecte de l’Infante Lois i resorgia una nova iniciativa per recuperar la Fàbrica Nova per transformar-la en un espai per a l’artesania. Tot això passava mentre a la sombra s’estava gestant o una moció de censura o una ruptura del pacte entre PP i Seny i Sentit. Al març es confirmava el malestar intern entre el pactes de dretes que finalitzà amb la sortida de Sebastià Aguiló i Esther Alfonso i l’entrada al govern amb els populars com a regidor no adscrit de Pep Porcel.
El 2024 també ha estat un any marcat per saber que passarà amb la recollida selectiva. Després d’una llarga negociació amb Sóller Recicla i de la retirada de la meitat de contenidors per part de l’empresa, l’Ajuntament decidia municipalitzar el servei, passant-lo a Sóller 2010 mitjançant una inversió d’un milió d’euros.
L’any també ha donat moltes notícies relatives a la Torre Picada. D’ençà que el govern comprà els terrenys i el monument, encara no s’ha pogut obrir al públic per mor de les deficiències detectades sobretot en seguretat. D’aquesta manera, a l’abril, l’Ajuntament prohibia les visites a l’espera de resoldre aquests problemes. Un altre dels temes recurrents del qual s’ha parlat al llarg de l’any ha estat la Mobilitat. D’una banda, es presentava un projecte de reordenació del trànsit urbà mitjançant una proposta de l’Ajuntament per reduir la saturació de vehicles al centre de Sóller. D’altra, des del Consell s’anunciaven mesures correctores per evitar els grans col·lapses que es formen a la carretera del Desviament i als accessos de Sóller que va dur a baixar la barrera del túnel.
La crispació creixia dels residents davant la saturació i la manca d’aparcament creixia i així va néixer la plataforma SOS Sóller. La Vila, en un intent de solventar la situació, que empitjorà a mesura que avançava l’estiu, va prendre mesures i habilità zones d’estacionament restringit (ZAR), que no solventà del tot el problema.
A més d’aquests fronts oberts, el problema de la contaminació acústica també és preocupant i els pobles de la Serra treballen junts en una ordenança per limitar el renou dels vehicles en zones urbanes.
Per la seva part, Porcel continua intentant resoldre els problemes que sorgeixen a la seva regidoria. La carretera del Desviament, un dels focus de major colapse de vehicles, passarà a ser travessia urbana, i per tant gestionada per l’Ajuntament i s’habilitaran a alguns horts propers a la carretera, com ara Can Tinet, que s’obrí a finals d’agost i que creà polèmica ja que l’oposició denuncià el tallament de nombrosos tarongers per habilitar el lloc. En un altre ordre de coses, Albert Hauf fou anomenat Fill Il·lustre per Sant Bartomeu.
I a la fi, al mes d’octubre, comencen les obres a l’Escorxador per ubicar-hi el Centre de Dia, una petició que ja ve de fa anys, i que possiblement arribi a veure la llum. Però els sollerics encara tenen coses a dir, i més de 300 persones es manifestaren en un clam per la cultura, en una marxa encapçalada per la Plataforma Defensora, que omplí els carrers de reivindacions.
A mesura que va avançant la tardor, finalitza la temporada turística, i això suposa un notable increment de peticions d’ajuda social, cosa que preocupa bastant a les entitats que hi col·laboren. I ja per anar tancant l’any, en poc temps es convoquen alguns plens extraordinaris per completar, i en el darrer, que Intervenció detectà irregularitats en la gestió econòmica del pacte PP/Porcel.
L’oposició denuncia en bloc aquesta pràctica de l’equip de govern.