Es Seregalls, un espai que mostra la feina del pagès a la Serra

La finca ofereix un itinerari amb el qual es coneixen, entre altres, les oliveres i les funcions dels marges i les canalitzacions d’aigua

Joana Dols mostra com fer un pa amb oli a la visita. | Paco Grancha

|

Es Seregalls és una explotació agrícola integrada a la Serra de Tramuntana que ofereix un itinerari amb el qual els interessats coneixen les funcions de la pagesia en aquesta zona. Concretament, la finca està ubicada a Es Marroig, Fornalutx, i el seu objectiu és mostrar als visitants la tradició pagesa que tants anys fa que s’encarrega del benestar de la Serra. Joana Dols i Miquel Gual són els encarregats de dur a terme aquest projecte, el qual començaren fa uns cinc anys quan decidiren condicionar l’espai per poder mostrar, entre altres, les diferents espècies d’oliveres que es troben a la zona; les funcions dels marges en una finca d’aquestes característiques; la importància de les canalitzacions d’aigua; i les feines que duen a terme les ovelles i les gallines, a les quals Dols i Gual defineixen com «l’equip de manteniment».

La idea de posar en marxa aquesta ruta circular sorgí quan Dols i Gual s’adonaren que no hi havia cap activitat que treballés i oferís al públic la rellevància dels olivars i els seus pagesos. Segons Dols, «ens fixàrem que s’organitzaven moltes activitats amb les quals es posaven de manifest les tradicions mallorquines, els menjars típics, etc. però no n’hi havia cap dedicada als olivars, hi havia una manca de connexió entre aquestes importants cultures». Per aquest motiu, «decidírem fer molta feina per recuperar el nostre olivar i poder oferir als interessats la possibilitat de conèixer aquest món, a part de per nosaltres també produir oliva i oli». Sobre el tipus de públic que acudeix a Es Seregalls, Dols destaca «estam a favor d’un turisme sostenible, la gent s’interessa molt pel que els oferim, i a nosaltres això ens complau». Per altra banda, comenta que «durant l’hivern oferim tres torns de visites, que són a les 10, les 12 i les 14 hores; mentre que a l’estiu oferim dos torns, a les 9 i a les 11 hores; cada ruta circular pel nostre olivar, que també és casa nostra, dura uns 90 minuts, i com a màxim acollim unes 30 persones diàries».


Així doncs, una visita a Es Seregalls comença amb un tradicional pa amb oli. Dols explica als visitants els diferents tipus d’oli que produeix l’olivar, i són ells mateixos qui, seguint les instruccions de l’organitzadora, es fan el seu propi pa amb oli. Tot seguit, els assistents fiquen el pa amb oli dins una panera i comencen l’esperat trajecte, ja que «durant l’itinerari hi ha zones de descans, de ‘badar’ que li deim nosaltres, en les quals els visitants gaudeixen amb les vistes alhora que mengen el pa amb oli», diu Dols.

La primera aturada de la ruta circular la fan en una marjada plena d’oliveres, en la qual es troben diversos panells que expliquen les seves particularitats. Entre altres, Dols comenta que «aquí els assistents coneixen les característiques de l’olivera, explicant, per exemple, que una olivera són dos arbres, i que la mallorquina té el doble de producció que la resta». En els panells també es parla de la història de l’olivar, clarificant, entre altres, que té fins a 525 oliveres. A més, en aquesta marjada es troba ‘La senyora’, «que és l’olivera més gran que tenim, és mil·lenària, i els presents poden mesurar la seva amplària». Per altra banda, durant el camí els visitants es troben amb ovelles i gallines, sobre les que Dols comenta que «s’encarreguen de netejar el terreny i les oliveres, ens ajuden».
L’itinerari continua visitant els albellons, que són les canalitzacions d’aigua «fetes per tal que l’aigua arribi fins al veïnat i, posteriorment, fins al torrent». Els assistents també passen per un renovat porxo ple d’eines antigues emprades pels pagesos, les funcions de les quals són explicades. Finalment, la ruta conclou fent una aturada en un banc amb fabuloses vistes davall un gran pi; abans de conèixer la importància dels marges, passant per una zona amb un marge en construcció, amb presència de diferents tipus de pedres, i explicant per quin motiu es construeixen d’aquesta manera.

+ VIST