La pedra en sec: Un pont cultural entre Mallorca i el Japó

|

Mallorca i el Japó, tot i estar separats per milers de quilòmetres, comparteixen una tradició arquitectònica comuna que serveix de vincle entre ambdues cultures: l'art de la pedra en sec. Aquesta tècnica, arrelada a les terres mallorquines i nipones, ha estat el focus d'una recent entrevista que busca destacar aquest sorprenent paral·lelisme.

Lluc Mir, president del Gremi de Margers de Mallorca, ha estat l'encarregat de descobrir al públic japonès el ric patrimoni arquitectònic de l'illa en una entrevista en streaming a la sèrie Talents, produïda per Makiko Yagi del Centre Català d'Osaka.

La Serra de Tramuntana, a Mallorca, compta amb aproximadament 8.000 quilòmetres lineals de marges de pedra en sec, una extensió comparable amb la Gran Muralla Xinesa. Aquesta coincidència obre la porta a futures col·laboracions entre artesans mallorquins i japonesos, que podrien unir forces en una trobada bilateral per construir una obra conjunta, com ja s'ha fet en ocasions anteriors amb margers d'altres països.

Aquest intercanvi cultural i artístic trobarà el seu màxim exponent en la segona edició del festival Lític Art, un esdeveniment multidisciplinari que posarà en relleu la connexió entre la pedra en sec i les diverses expressions artístiques. El festival, que es durà a terme a finals d'any i tindrà una nova edició el 2025, comptarà amb la participació d'artesans de Mallorca i del Japó, celebrant així aquesta tradició mil·lenària que uneix dues cultures aparentment distants.

+ VIST