Una exposició a Santa Caterina revela la història dels fars en clau femenina

L’exposició ‘Fareras, la luz que nos guía’, al Museu de la Mar, se centra en aquesta figura que no fou reconeguda fins al 1969

|

El Museu de la Mar, al Port, exhibirà a partir de dia 12 d’octubre una nova exposició centrada en les dones faroneres. Es tracta d’un total de 26 protagonistes que treballaren als fars de tot l’estat, sempre a l’ombra dels seus pares o marits, fins que el 1969 es convocà la primera oposició que reconeixia aquesta professió remunerada a una dona.

En aquella oposició, en la qual només participaren dues dones, una mallorquina es va fer amb la plaça. Fou Margalida Frontera, qui es convertí en la primera faronera espanyola reconeguda. A partir d’aquí, la mostra se centra en les pioneres que durant 23 anys protagonitzaren part d’una història de les dones que vigilaven els ports i donaven llums als navegants, si bé el 1926 ja apareix el primer cas documentat al far de Punta Cumplida (La Palma) on Melitona Martín Caballero substituí el seu home com a faronera.

Cristina Rodríguez és la comissària de l’exposició i també la directora de la pel·lícula documental «La luz que nos guía» que també ha donat nom a l’exposició. El projecte en si neix arran de la creació del film documental que narra la història dels fars en clau femenina i que «es començà a gestar fa cinc anys», explica Rodríguez.

La cineasta i comissària pensà a adaptar la vida de les faroneres en clau expositiva per visibilitzar «aquestes pioneres no remunerades i les seves vides». Així fa un repàs a la trajectòria d’aquestes dones que formaren part d’una professió generalment exercida per homes a Espanya, malgrat que a altres parts del món com als EUA «va haver-hi torreres des de 1776 quan Hannah Thomas es convertia en la primera faronera documentada, i exercí a Gurnet Point, Plymouth, Massachusetts».

El tercer apartat d’aquest projecte és l’elaboració d’un curtmetratge que es podrà veure també a l’exposició i que evoca «parts importants de la pel·lícula però amb un caire més sensorial». Finalment, hi ha una part més pictòrica amb creacions artístiques femenines que tanquen aquest projecte multidisciplinari.

Actualment, tan sols queden 22 fars habitats a tot l’estat i només Estaca de Bares, Machichaco, San Cibrao i San Cristobal de La Gomera són atesos per faroneres.

+ VIST