L’església del Port estrena diumenge un nou retaule

També es presentarà el llibre de la història d’aquesta parròquia

|

El bisbe, Sebastià Taltavull, beneirà diumenge el nou retaule que llueix a l’església de Sant Ramon de Penyafort. L’obra s’ha instal·lat a la parròquia del Port després del seu trasllat des de la capella de les Escolàpies arran d’una cessió que va fer l’Ajuntament a la Comunitat de Cristians de la Vall de Sóller. Durant l’acte d’inauguració també es presentarà el llibre dedicat a la «Història de l’església del Port de Sóller», obra del solleric i autor d’altres publicacions relacionades amb el patrimoni religiós, Josep A. Morell.

El retaule es va començar a desmuntar al mes de juliol de l’any passat. Les peces es desmuntaren una per una pel mestre artesà solleric Fabià Acosta que posteriorment dugué a terme un procés de rehabilitació i restauració del retaule neogòtic. En el trasllat i la instal·lació del bé patrimonial han participat l’empresa de construcció JAM; el pintor Bartomeu Gelabert i l’electricista Xisco Hernández. Segons informà la Parròquia, les despeses de trasllat i desmuntatge de les peces i la instal·lació a l’església del Port han tengut un cost de 28.534 euros, unes despeses que inclouen també la nova il·luminació del retaule i que s’han finançat des de la Parròquia de Sant Bartomeu.

Història

El retaule que s’inaugura diumenge data de 1882, quan es beneí i col·locà a la capella de les Escolàpies de Sóller. La peça que s’exposarà a l’església del Port és d’estil neogòtic. La part inferior del retaule està decorat amb imatges del pintor solleric i Fill Il·lustre Cristòfol Pizá i el disseny del retaule complet és de Bartomeu Ferrà, qui va ser mestre d’obres, arqueòleg i escriptor. El decorat fou obra del pintor Pere Llorenç.

La peça és de fusta policromada i estil neogòtic. Destaca el color daurat del fons i el blau lligat a la tradició del culte a Maria. Al carrer central hi ha una talla policromada de la Puríssima i als laterals, les figures de Sant Josep de Calassanç, patró de les Escoles Pies (costat esquerre) i de Sant Josep Obrer (costat dret).

+ VIST