Arriben les Jornades d’Estudis Locals

Entre avui i demà a Fornalutx, 25 comunicacions compondran la 18a edició, que està dedicada al poeta Josep Lluís Pons i Gallarza

SOLLER. Èxit de les Jornades d¿Estudis Locals a Can Dulce | SOLLER

|

Aquest cap de setmana arriben les Jornades d’Estudis Locals de Sóller i Fornalutx. Enguany l’esdeveniment compleix la seva 18a edició, fet que evidencia la importància que ha adquirit, arribant a consolidar-se ja com un clàssic del mes de novembre. Fornalutx serà el municipi acollidor d’aquesta nova edició, després que l’any passat es fessin a Sóller, concretament a Can Dulce. La Biblioteca Municipal de Fornalutx serà l’escenari on es presentaran les comunicacions preparades pels diferents expositors. L’edició d’enguany, que arranca avui a les 16.30 hores, se celebrarà entre avui capvespre i demà al matí.

Els ajuntaments de Sóller i Fornalutx, juntament amb el Grup de Recerca i Estudis Sollerics (GRES), han estat, com cada any, els organitzadors de l’esdeveniment. Les Jornades d’Estudis Locals tenen l’objectiu de fomentar el coneixement i la difusió dels diferents aspectes socials i culturals de la Vall. Una Comissió Científica formada per membres del GRES ha estat l’encarregada de seleccionar les comunicacions i editar el conjunt de treballs presentats. Les exposicions, que tendran una durada d’uns 15 minuts cada una, es referiran a temes de societat; geografia; medi ambient; natura i territori; història; patrimoni; art i cultura popular.

L’edició d’enguany està dedicada a la figura del poeta Josep Lluís Pons i Gallarza, amb motiu del bicentenari del seu naixement. Pons i Gallarza va néixer a San Andrés de Palomar, Barcelona, el 1823 i va morir el 1894 casualment a Sóller. El poeta espanyol fou, entre d’altres, un dels impulsors dels jocs florals. La conferència que parlarà expressament del protagonista, anomenada Josep Lluís Pons i Gallarza al centre del segle XIX, anirà a càrrec de Joan Mas i Vives, professor de la Universitat de les Illes Balears (UIB) que ha estudiat la figura del poeta espanyol. Els interessats podran escoltar les explicacions de Mas i Vives avui capvespre a partir de les 20.30 hores, en una conferència que tendrà una durada d’una hora.

25 comunicacions
En aquesta nova edició de les Jornades d’Estudis Locals es podran escoltar un total de 25 comunicacions, alta xifra que facilita que el públic pugui elegir entre una gran varietat de temàtiques exposades. L’historiador Antoni Quetglas serà l’encarregat d’inaugurar avui l’esdeveniment des de les 16.45 hores amb la comunicació Aproximació històrica a la festa del Bou de Fornalutx. Josep A. Morell; Blanca Castaldo; Jaume Deyà; Lluc Sosa; Virgínia Forteza; Pere Frontera i Michel Waller, entre d’altres, disposaran a continuació dels seus torns per exposar els seus respectius treballs. Després de l’èxit assolit durant els darrers anys, es preveu que una gran quantitat de gent s’apropi a la Biblioteca Municipal de Fornalutx entre avui i demà. La culminació d’aquests treballs es traslladen cada any amb l’edició i presentació d’un llibre que coincideix amb Sant Jordi.

+ VIST