Les escoles d’estiu són d’un gran ajut per a les famílies durant l’època estival i per fer front a l’anomenada conciliació laboral i familiar. Sóller precisament destaca pel seu sector d’hostaleria, per tant, els adults que treballen durant la temporada d’estiu necessiten poder confiar els infants a espais lúdics i de lleure com són aquestes escoles.
La Vall compta amb unes cinc escoles d’estiu: Can Dulce, el Jardí Botànic, Son Angelats, el Port i Es Puig. Totes les escoles tenen activitats comunes, com anar a la platja o la piscina municipal, o fer tallers de manualitats. Ara bé, cada una compta amb instal·lacions i localització distintes, per tant, cada escola ofereix un programa i una experiència diferent pels infants.
Can Dulce obrí les portes del que han anomenat ‘Colònia Urbana d’Estiu’ el 24 de juny, i tancaran les portes el 6 de setembre. Àngela Garau, directora d’aquesta escoleta, explica que «Can Dulce han treballat amb dues dinàmiques diferents, el mes de juliol tractam de conèixer altres disciplines artístiques on treballam la pintura, l’escultura, els teixits, la ceràmica o el teatre». «D’altra banda, el mes d’agost treballarem els continents i farem activitats al voltant d’aquest fil conductor», afegeix Garau.
La directora també recalca la importància de la Vall dins la seva programació d’activitats, «intentam que a través de les sortides els nins coneguin Sóller», i en posa algun exemple, «hem anat a la cooperativa, a la fàbrica d’embotits La Luna, a la Fàbrica de Gelats, a la biblioteca i a alguns parcs del poble». Can Dulce compta amb uns 160 infants inscrits que es distribueixen amb 7 grups que van des dels 3 als 12 anys.
Garau assenyala que «l’espai ens queda petit i altres anys havíem demanat el pati de la Caritat, però hi feia molta calor». «Així doncs, enguany vam proposar anar al Convent on tenim una part de claustre que compta amb més ombra i algunes activitats es realitzen allà», fa saber Garau.
Al C.P. Pere Cerdà hi trobam el taller d’estiu. Segons Aina Mora, directora del projecte, «preferim el terme ‘taller’ a ‘escola’ perquè aquí els nins venen a passar-ho bé durant les vacances i no a tocar cap llibre».
El taller compta amb una seixantena d’al·lots dividits en sis grups per edats, «les activitats tenen un fil conductor, una màquina ‘teletransportadora’ que duu als infants a diversos espais i èpoques», apunta Mora. «Cal destacar que el taller comença a les 7:30 del matí i acaba a les 16:30 perquè molts pares treballen i així els facilitam el transport», observa Mora. «A més, oferim un servei de tramvia de Sóller al Port, on els infants es desplacen acompanyats de dos monitors», culmina.
Aquesta última proposta permet minimitzar l’ús del vehicle privat, beneficiant així el medi ambient, i evitant els embossos al davant de l’escola.
A Son Angelats és el primer any que compten amb una escola d’estiu. La iniciativa, llançada per l’Ajuntament, està en mans de Sa llosa Petita, empresa especialitzada amb les activitats d’oci i temps lliure per a infants.
Carlota Coll és al capdavant d’aquesta escola d’estiu que està en funcionament des del 24 de juny. Coll argumenta que «a l’hora de fer activitats no tenim una temàtica ni un fil conductor, sinó que aprofitam per potenciar les fortaleses de cada monitor i tenim en compte l’opinió dels al·lots». Tot i això, Coll aclareix que «els petits compten amb algunes setmanes temàtiques i els nins més grans fan activitats més físiques, aprofitant així les instal·lacions del poliesportiu».
L’escola compta amb 5 grups de nins de 3 a 13 anys, a càrrec de 8 monitors, una persona de suport i la directora. Finalment, Coll destaca que «malgrat que el projecte sigui nou està funcionant de manera rodada i les famílies ens transmeten molt bones crítiques, al igual que els nins». Per altra banda, al Jardí Botànic, han continuat un any més amb l’escola d’estiu. Aina Martí n’és directora, i explica que «enguany, els més menuts investiguen la relació entre els humans i la natura, per descobrir com la humanitat, des dels seus inicis, ha evolucionat ‘de la mà de la natura’». Martí afegeix que «setmana darrera setmana ampliam coneixements a través del joc i l’experimentació a partir de les col·leccions científiques del MUCBO».
El CEIP Es Puig també compta amb una escola d’estiu que alterna activitats esportives amb jocs més lúdics. Altrament, també fan sortides i acostumen a acabar les activitats a la piscina municipal.
A més a més, Sóller també compta amb alguns campus d’estiu esportius com el del tenis o voleibol n es combina esport i oci.