«La gent necessita evadir-se unes hores»

Guillem Puig prefereix ser el ‘graciós’ de l’obra a representar.

|

Guillem Puig Mascaró (1967). Amb 56 anys és la cara amable del furgó d’informació turística de Sóller. Apassionat de la lectura, devora els llibres de la mateixa manera que devora a besades el seu net Jan. Entre altres aficions com caminar o refugiar-se al porxet del seu olivar, Guillem s’evadeix del món quan, amb els de Corriola, viu el teatre.Guillem Puig, enguany, comparteix escenari amb Guillem Coll, així com amb Tomeu Campins i David Magraner, tot i que amb aquests dos darrers ho fa d’una forma un tant peculiar a l’hora de representar l’obra. «Mamá», escrita per Jordi Sánchez i Pep A. Gómez i dirigida per la sollerica Piquita Riera, és una divertida comèdia a l’estil de Corriola. Anem a conèixer una mica més sobre l’obra i sobre l’actor.

- Com inicià la vostra relació amb el grup teatral Corriola?
- Jo tenia experiència teatral amb el grup Embolic Teatre que dirigia Pep Canyelles. Amb ells havia fet cinc obres. Pep passà a dirigir Corriola i l’any 2009, a través del meu ex director, se’m proposà formar part de l’obra ‘Arsènic per compassió’, una obra molt ambiciosa pel que fa a nombre de personatges i anaven un poc justs d’actors. Voldria destacar que la família de Corriola, des del primer moment, em va obrir les portes de bat a bat amb una acollida que fou d’agrair. ‘Mamá’ ja és el vuitè muntatge que faig amb ells.

- Sé de bona tinta que la vostra missió no només es limita a l’àmbit de la interpretació...
- Exacte. Entre uns quants feim adaptacions, correccions i, fins i tot, traduccions d’obres que els components del teatre han anat llegint. Adaptar-la al context solleric implica dotar-la d’una certa proximitat, d’una realitat més nostra. En general, com tots, ajudo en el que puc, de fet, també m’encarrego de l’apartat d’entrevistes a la premsa local.

- Per quin motiu Corriola sol decantar-se per la comèdia?
- El públic demana comèdia per que està fart de la realitat quotidiana, mals rollos, desgràcies, noticies desagradables… I per Corriola esdevé important proporcionar un temps i un lloc per a que la gent pugui evadir-se i desconnectar dues horetes.

- De totes les vegades que heu pujat sobre un escenari per fer treatre, quin personatge ha estat el que vos ha agradat més interpretar?
- Sense cap dubte, el de François Pignon a l’obra «El sopar dels idiotes». Aquesta fou una obra a la qual hi dedicàrem moltes hores de feina i és que partíem de bona base perquè era una obra molt bona! El personatge protagonista em va fer molt fàcil tot el que jo podia transmetre i tot el que podia donar a nivell d’actuació.


- Aquesta vegada només sou quatre personatges?
- No, aquesta vegada sols som dos personatges sobre l’escenari, som dos germans, però serà interpretada per quatre actors, dividida en diferents representacions.



- Què ens podrieu dir dels pros i contres d’aquest gir cap a una obra amb pocs actors?
- El fet de treballar l’obra amb només dos personatges ha fet que els assatjos fossin més relaxats i que la feina semblàs retre més. Personalment, m’agraden les propostes que impliquen molta més gent sobre l’escenari.
Per altra banda, dir que ha implicat un esforç molt més gros per part dels 4 actors ja que, en tot el que dura l’obra, intervenen només dos personatges i això implica molta feina de memorització. En el meu cas, aquest aspecte m’ha costat menys, ja que el que m’ha suposat un vertades esforç ha estat haver de frenar el meu caràcter nerviós ja que el personatge que m’ha tocat és el d’un home tímid, tranquil… En resum, més que controlar el text, el que m’ha costat ha estat controlar el meu reveixí perquè anava contra el personatge.

- Què ens podeu contar de ‘Mamá’?
- ‘Mamá’ és una obra que tracta problemes familiars. De com es té cura d’una mare que sembla que mai morirà i el que això implica a nivell de germans. ‘Mamá’ és un drama familiar on es posen de manifest les relacions entre mare i germans però tractats amb el toc d’humor, segell indiscutible de Corriola. Mai havia treballat amb Guillem Coll i ha estat tot un plaer fer-ho. Sempre m’he duit molt bé amb tots els companys, tant damunt com davall de l’escenari, però enguany l’obra requeria una complicitat que crec que arribarà al públic amb un toc de veritat, com si ho visquéssim.

- Quin perfil de personatge és el que més vos agrada interpretar?
- Generalment, em toca el personatge condicionat al meu físic i al meu caràcter. M’agrada ser el graciós. En aquesta ocasió el personatge podria ser un desgraciat per com actua, però que amb la seva gràcia acabarà conquerint l’espectador.

- Què és el que més vos agrada de tot el procés que implica poder representar una obra?
- Els assajos i poder aixecar el personatge. És quan més aprens dels companys i de tècniques teatrals. L’estrena també m’agrada, és part del procés.

- Novament representada al C.P. Victòria, quins dies dureu a terme les funcions?
- Desgraciadament no hi ha altre lloc on actuar. Dia 24 i dia 31 de març a les 21h; mentre que els dies 25 i 26 de març i 1 i 2 d’abril és a les 19h. Pel que fa a la taquilla, les entrades es podran comprar 20, 21 i 22 de març, al C.P Victòria de 19h a 21h i una hora abans de cada representació.

+ VIST