Parlem de cuina

Cuines antigues de Sóller

|

Així es titulava l'article especial que vaig publicar en el setmanari el Nadal de 2005, una visita per algunes de les cuines més antigues de Sóller: Can Dulce, Bàlitx, Es Museu de Sóller (Carrer de Sa Mar), Can Carol i Can Prunera.

I es precisament la recent visita a n'aquest reformat casal modernista del carrer de Sa lluna, que m'ha fet traure del bagul del records les fotografies que vaig fer durant aquella visita.

I es que vull usar aquest petit espai per a mostrar l'excel·lent feina que allà si ha fet i perquè pugueu comparar amb la fotografia que acompanya aquest article; l'abans i després de l'estància dedicada a la cuina.

Tot el casal ha tornat a néixer, però la feina que s'ha fet a la cuina del pis inferior és espectacular: quant vaig visitar-la , ara fa 4 anys, es trobava es un estat de ruïna total, ja que segons hem contaren, una inundació havia deixat tot el menjador i la cuina inferior totalment inservible. Quasi a les fosques vaig fer unes poques fotografies, que contrasten enormement amb les que vaig fer durant la visita a Can Prunera per Sant Bartomeu.

Tant de bo hi hagués més iniciatives, com aquesta per a la recuperació del nostre patrimoni.

Dons per anar fent boca i apropar-nos més si cap, als principis del segle XIX i completar la nostra visita al nou museu, aquí us deixo una recepta dolça de cuina antiga, espero que us agradi.

(Com sempre, mantindré l' idioma i l'ortografia del text original, per a reflectir millor les intencions de l'autora).

"Comer blanco".

  • Una mesura de leche

  • Media libra de azúcar

  • Un trozo de canela

  • Un trozo de piel de limón

  • 3 onzas de polvos de almidón

Bien mezclado y después colado y puesto en el fuego i siempre mezclando: y lo sacan del fuego y puesto dentro de platos. Fin"

L'apunt:

Comer blanco, fa referència al menjar blanc; unes elaboracions molt típiques a Mallorca que tenen els seus orígens a l'edat mitjana. Tant es poden cuinar dolços com salats, i és bàsicament un líquid ( llet o brou d'au, principalment) lligat amb fècules o farina d'ametlla. Fet amb brou d'au i lligat amb farina d'ametlla és un plat típic del Nadal que també es pot denominar Salsa de Nadal.

Altres formes de denominar a n'aquest plat són: Menjar Blanch o Menjà Blanch; i podem trobar receptes de menjat blanc fet amb ingredients tant dispars com són la llagosta, el brou d'au, palo o fins hi tot fer-ne un bunyols de menjar blanc.

Així hi tot el manjar blanco també és típic de la cuina antiga castellana i d'alguns països sud-americans.

Per a facilitar la comprensió de les mesures aquí us deixo una taula d'equivalències de mesures antigues.

1 gra..................................0,0579 grams

1 argenç (36 grans)............2,083 grams

1 quart (4argenços)............8,33 grams

1 unça (4quarts).................33,3 grams

1 lliura (12 unces)..............400 grams

En el text de la recepta indica "una mesura de llet", normalment les mesures es prenien amb tasses o tassons, així que la quantitat de llet volta els 250 o 300 grams. Sempre ho podem modificar segons lo espès que vulguem la crema

Bona setmana i ens trobam aquí mateix dissabte que ve. parlemdecuina@hotmail.com

+ VIST