Un any després, el Defensora no té data per renéixer

Dijous que ve és l’aniversari de l’esbucament del teatre, un fet que encetà un debat sobre l’incert futur del patrimoni solleric

SOLLER. PATRIMONIO. El teatro Defensora de Sóller queda en ruinas al derrumbarse su tejado. La caída de una pared en mal estado provoca el colapso del edificio, que llevaba años de problemática reforma. El suceso crea mucha alarma y el alcalde se compromete a reedificarlo sin tener aún la valoración de los daños. MAS FOTOS EN LA CARPETA DEL 05-09-2023 | Lluc Garcia

|

El dia 5 de setembre de 2023 passarà a la història de Sóller pel col·lapse de la coberta del teatre Defensora, un edifici emblemàtic que fou donat al municipi fa més de 25 anys per la seva societat titular. Per sort, la caiguda de la coberta i de part de la façana no causà danys personals, però els danys materials foren enormes i, en la pràctica, suposaren la ‘destrucció’ de l’immoble. Enmig de la confusió del moment, es va escampar la sensació que la reconstrucció seria inviable o extremadament difícil. El succés també ocasionà un sentiment de rebuig i de crítica envers l’Ajuntament, a qui molts van culpar de no haver tingut suficient cura del patrimoni de tots i d’haver abandonat a la seva sort els llegats generosament rebuts.


Dijous que ve es compleix un any just d’aquest fet i la situació del teatre i les perspectives de la seva recuperació no són, ni molt manco, les mateixes. Però, així i tot, malgrat la feina feta durant aquest any per l’administració i la forta implicació de la ciutadania, el renaixement del Defensora segueix sense data. Tampoc no s’han reclamat responsabilitats tot i que s’ha de recordar que l’edifici es trobava en procés de rehabilitació.

Jaume Casasnovas, president de la Societat Defensora, s’ha mostrat caut però esperançat. «Com a mínim, ara hi ha un avantprojecte i, després de més de vint anys des dels primers intents de rehabilitació i del desastre de l’any passat, sembla que hi ha una mica de llum al final del túnel», va dir. Així i tot, Casasnovas lamenta «la desesperant lentitud de l’administració, ja que ja ha passat un any», però també «totes les oportunitats perdudes anteriorment i projectes iniciats que acabaren en no res».


Per part de l’Ajuntament, el regidor de Patrimoni, Juanan Lorente, ha assegurat que «aquest any s’ha fet molta feina i s’han donat les passes necessàries, amb tota la celeritat que ens permeten els processos administratius i tècnics». Lorente recorda que «ja tenim un projecte bàsic redactat» i afegeix que «ara la prioritat és restablir la normalitat al carrer Real i licitar l’abans possible el projecte de reforçament interior de la façana catalogada, una estructura que ja serà la definitiva i que també ens permetrà retirar l’estructura de ferro del carrer». Però Lorente no vol donar dates més enllà d’aquesta primera actuació: «el projecte bàsic està molt avançat, ja ha estat mostrat públicament i ens permetrà licitar el projecte definitiu; però fins que no tinguem el projecte final, no cal que ens plantegem cercar finançament perquè no sabem que costarà rehabilitar el teatre, probablement molt», asseverà.
Des de l’oposició, Laura Celià (Més), no ho veu igual. Segons Celià «l’avantprojecte no l’hem pogut estudiar encara, tot i que ens varen ‘mostrar’, i després d’un any la nostra sensació és que només es fan petites actuacions i que no hem fet més que tornar a la casella de sortida». Celià recorda que «l’equip de Govern ha incomplert el compromís de fer un concurs d’idees i de projectar el nou teatre a través d’un procés de participació ciutadana». També incideix en el fet que «no es cansen de dir que tot el que fan és sobre la base de criteris tècnics com si abans no s’hagués fet així, però això és fals: el 2018 quan decidírem iniciar la reforma va ser sobre rigoroses bases tècniques i arquitectòniques, com no podria ser d’altra manera», sentencia Celià.

Pocs dies després de la caiguda del teatre la societat civil sollerica es mobilitzà i es constituí la Plataforma Defensora, per vetllar pel procés de reconstrucció. Un any després, Pedro Andreo, arquitecte i portaveu del col·lectiu admet que «després de la reacció inicial, sembla que l’Ajuntament s’ho ha pres de forma seriosa i considerem que estan donant les passes que toquen». Així i tot, la Plataforma ha demanat que es contemplin canvis en l’avantprojecte per tal de recuperar «l’espai central del teatre que sempre l’havia caracteritzat». Andreo ha recordat que la Plataforma «seguirà vetllant perquè no decaigui aquest interès que ara mostra l’Ajuntament». Per aquest motiu, el dia 21 de setembre ha organitzat una marxa i un seguit d’activitats culturals, «per recordar els fets del 5 de setembre de 2023 i la necessitat de cuidar sempre el patrimoni de tots els sollerics».

+ VIST