Turisme i construcció reclamen mà d’obra qualificada a la Vall

Les dades d’ocupació laboral al juny s’han situat al 89,75%, un 1% menys que el 2022

Imatge de la badia del Port de Sóller on es troben la majoria d’hotels i restaurants.

|

Els principals sectors de la Vall de Sóller estan patint greus problemes durant aquesta temporada. Les inconveniències que s’estan trobant estan relacionades amb els seus treballadors. En primer lloc, els hotelers, restauradors i constructors es veuen amb dificultats per trobar la quantitat de gent necessària que pugui cobrir tota la feina que aquesta dura temporada turística està generant en el municipi. I, en segon lloc, els presidents de cada sector manifesten que «molta de la gent que solem trobar no té cap mena de qualificació i, a més, són menys compromesos que els treballadors de fa uns anys».


Un dels principals motius que pot explicar la problemàtica per trobar personal en els diferents sectors és la manca d’allotjament que hi ha a Sóller. Els preus dels pocs habitatges que hi ha disponibles estan disparats. Aquest factor perjudica molt als sectors, ja que molta gent no es pot desplaçar a viure a Sóller per l’alt cost que això suposa. En total, a Sóller hi ha 8.124 habitatges ocupats, dels quals 5.268 són principals (és a dir, que hi viu gent tot l’any) i 2.856 són no principals (és a dir, que la gent els té com a segones residències). Fora d’aquestes xifres, hi ha un total de 1.119 habitatges que no estan ocupats, en la majoria dels casos pels alts preus que aquests tenen.


Per altra banda, sobre el fet que gran part dels treballadors actuals no estiguin qualificats, els representants dels diferents sectors opinen que es deu al fet que «actualment no veim a la gent motivada per fer feina, i això es tradueix a què tampoc es formen per millorar en les seves labors. A part, trobam que hi ha una manca de responsabilitat, ja que molts dels treballadors comencen a fer feina amb nosaltres i al cap de dues setmanes se’n van».


Lluís Rullan, president dels hotelers de Sóller, ha explicat aquesta setmana que «crec que la falta de personal està relacionada amb la manca d’allotjament. Alguns propietaris hem arribat a comprar cases per poder allotjar el personal a preus relativament raonables». A més, Rullan conta que «hem sol·licitat que hi hagi servei de bus fins més tard, per tal que els treballadors puguin tornar a Palma en acabar la jornada, però per ara no és possible». Lluís conclou manifestant que «enguany ens hem trobat amb una alta mobilitat d’una feina a l’altra, hi ha molta poca estabilitat».


Per altra banda, Anaís Perrotte, presidenta dels restauradors, ha explicat que «ens costa trobar a gent responsable. Avui en dia comencen a fer feina, i si al cap de dos dies algú els ofereix unes condicions una mica millors, se’n van sense problema, hi ha poc compromís». Perrotte conclou opinant que «els restaurants ho tenim més complicat que els hotels, perquè nosaltres solem tenir dos serveis al dia, i això cada vegada agrada menys al personal».


Finalment, Salvador Amengual, president dels constructors, afirma que «tenim molta feina, i trobam a poca gent qualificada per fer-la. La gent que fa feina deixa a desitjar. Oferim cursos perquè es formin, però no els volen fer, la gent no està motivada. Els que menys en saben són els que més canvien de sector».

L’ocupació laboral, al 89,75% al juny

Les dades d’ocupació laboral al mes de juny, tot i que els responsables dels sectors trobin que hi ha una manca de personal, s’ha situat al 89,75%. Aquesta xifra suposa un 1% menys que al mateix mes del passat any. La xifra d’ocupació, que arriba quasi al 90%, i la dificultat que continuen tenint els hotelers, restauradors i constructors per trobar personal, fa evident la intensa temporada turística que el municipi solleric està acollint.

+ VIST