L'entitat Regenera Deià ha organitzat unes jornades gastronòmiques aquest diumenge a Can Vallés, en les quals han participat al voltant de 100 persones per a posar en valor receptes tradicionals com les 'sopes deianenques'.
Es tracta del primer acte col·lectiu preparat per l'associació amb la cuina com a «espai d'identitat, memòria i convivència» i que ha comptat amb el xef Lluís Ferrer com a mestre de cerimònies, segons ha explicat Tramuntana XXI.
La trobada ha posat el focus en el valor del treball col·lectiu, el saber popular, la transmissió intergeneracional, per la qual cosa ha estat dedicat a investigar, recol·lectar i mantenir les receptes típiques del poble.
Un dels moments centrals va ser la posada en valor d'una elaboració tradicional vinculada a les festes com són les 'sopes deianenques', una preparació excepcional que, precisament per la seva «complexitat i abundància», no es realitza «dia a dia» i és «ancestral» del poble de Deià.
La recepta s'articula a partir d'un brou de carn elaborat amb gallina, pollastre, ossos i costelles de vedella i xai i es construeix per capes amb pa --habitualment de baguete-- escaldat en el brou.
A aquesta base s’hi suma un element distintiu com és el 'farciment', preparat dins d'un intestí a mode d'embotit amb pinyons i fruita seca o pances, que es bull, es talla i s'incorpora en la composició final.
Com ocorre amb tota recepta viva, la trobada també va recollir la riquesa de les seves variants familiars i petites 'polèmiques' com els que li afegeixen ou dur, els que rematen amb orenga i la manera en què canvien les proporcions de carn i 'farciment' segons cada casa.
Des de Regenera Deià han valorat la resposta del públic i l'ambient generat, ja que aquesta reunió «no va anar només un esdeveniment», sinó que va ser «la comunitat en moviment». «Una taula comuna on la tradició es comparteix, es discuteix amb afecte i es projecta cap al futur», han afegit.
Les jornades gastronòmiques continuaran amb pròximes activitats que continuaran explorant la relació entre cuina, territori i comunitat.