Més per Menorca celebra haver aconseguit que els hotels no es puguin ampliar només amb una «declaració responsable»

Més per Menorca ha apuntat aquest divendres que valora «positivament» haver aconseguit una sèrie de fites pel que fa a la redacció final del Decret Llei 8/2020, conegut per fer possible l'ampliació dels hotels un 15%.

Segons han assenyalat, es tracta d’un percentatge que, finalment, s’ha rebaixat al 10%, «gràcies a la pressió de Més per Menorca». A més, s’ha establert un mecanisme pel qual els consells insulars o l’autoritat competent el poden davallar fins al 0%. «Gràcies a la feina del nostre partit, qui va posar en evidència les contradiccions del Govern, hem pogut avançar cap a una fórmula més respectuosa amb el medi ambient i amb les competències dels consells en ordenació turística», ha apuntat el diputat Josep Castells. «Malgrat que la rebaixa al 10% és insuficient, hem de posar en valor que sigui fruit de la nostra crítica a un Decret Llei que va en contra de la reconstrucció verda de l’economia i que aposta per una fórmula caduca».

Aquesta fita s’ha aconseguit en el marc d’una negociació intensa els mesos d’estiu durant els quals Més per Menorca ha aconseguit també pactar una «esmena essencial» que impedirà que els hotels puguin fer ampliacions només amb una «declaració responsable», com es contemplava a la redacció inicial. En general, no es podrà usar aquesta fórmula quan hi hagi un canvi en l’estructura i volums de l’edifici (Art 5.2) i el seu ús queda condicionat a que la reforma suposi una reducció del consum d’aigua (Art. 5.3). Segons ha afirmat Castells: «l’aprovació d'aquesta esmena nostra suposa desactivar gran part dels riscos pel medi ambient i el paisatge que tenia la proposta d’ampliació d'hotels».

Els menorquinistes també han aconseguit, entre d’altres, que s’agilitzin les subvencions en els àmbits de l’educació, cultura i esports (Art. 24.3), que els canvis d’ús d’edificis en desús en zones turístiques madures només es pugui fer si ho permet el Pla Territorial Insular (Disp. Addicional 1a) o que no s’endarrereixi l’entrada en vigor de la Llei de Residus (Disp. Final 7a).

Cal recordar que Més per Menorca va impugnar el mes de maig, i fins a dues vegades, el Decret Llei 8/2020 de mesures urgents, per ser contrari a l’Estatut d’Autonomia en diversos aspectes. Malgrat que la Mesa no va atendre aquestes impugnacions, el Decret Llei s’ha hagut de tramitar com a Projecte de Llei gràcies als vots de Més per Menorca i, per tant, ha estat objecte de negociació entre els grups parlamentaris.

Tot i les fites aconseguides, Més per Menorca se segueix oposant frontalment a alguns dels continguts del Decret Llei, especialment a l’articulat que fa referència a la política d’ampliació d’hotels i, en concret, a la possibilitat de fer ampliacions en hotels que estan en fora d’ordenació. En aquest sentit, el diputat Josep Castells ha dit que es tracta d’una «animalada».

Hi ha altres qüestions que segueixen «vives» i en les que encara no s’ha arribat a un acord com, per exemple, la flexibilització en la contractació del personal de la biblioteca pública de Maó i del Museu de Menorca, el que suposa que actualment la meitat de places laborals d’aquestes institucions estiguin sense ocupar. Al respecte, Més per Menorca ha presentat una esmena conjunta amb el PP perquè es solucioni aquesta situació anòmala.

Finalment, el partit menorquinista ha presentat diverses esmenes de modificació de la llei de carreteres per facilitar la construcció de carrils bicis en vies interurbanes i el soterrament de línies elèctriques, una proposta que Més per Menorca segueix lluitant fins a darrer moment.

Aquest divendres matí, la Comissio d’Economia ha de deixar enllestit aquesta norma per a la seva votació en el Ple, on s’espera que s’aprovi definitivament.

+ VIST