«Si el sostre cau, Can Dulce s’enfonsa»

osa Marquès Coll és la nova presidenta de Can Dulce, i el seu principal repte és reparar el sostre. | Paco Grancha

|

Rosa Marquès Coll (Sóller, 1978) és la nova presidenta de Can Dulce. A l’entrevista la protagonista fa un repàs dels seus principals reptes, entre els quals destaquen reparar la teulada del centre i oferir un pla cultural divers al municipi solleric.

-Què significa per a vos ser la nova presidenta de Can Dulce? A més, sent la primera vegada que una dona està al capdavant del centre cultural solleric.
-Doncs, a part de representar molta feina, és un repte que agaf amb moltes ganes. Després d’aquests quatre anys on en Bartomeu Colom ha fet canvis en la directiva, ho vàrem xerrar i com no hi havia ningú que estàs més motivat i aprofitant que jo ara estava un poc més descarregada amb segons què, hem decidit que jo agafi el relleu. La condició que li he posat a la directiva és que tots hem de fer feina amb equip.


-Quin temps fa que estau vinculada a Can Dulce? I per què va començar aquesta relació?
-Molt de temps. És a dir, jo vaig començar a Can Cremat, fent ball de bot, i després ja vaig passar aquí a Can Dulce. Des de petitona vaig començar a ballar a l’escola de ball d’Aires Sollerics i més tard supòs que ja em vaig enganxar amb Aires Sollerics, amb l’escola d’estiu, on vaig ser monitora i directora, i sí que sempre havia tengut el cuquet de què aquí a Can Dulce s’hi havia de moure ambient.

-Qui formau la nova directiva?
-Jo soc la presidenta; en Bartomeu Colom és el vicepresident; na Cati Marroig és la tresorera; na Paula Nigorra és la secretària; i en Xisco Pérez, na Sara Luque, na Mar Umbert, na Rosa Maria Joy, en Pep Puig, n’Elionor i n’Esperança són els vocals. La directiva actual s’ha ampliat amb dos vocals més.
-Quins reptes o projectes us heu proposat a curt termini?
-Tenim el sostre de Can Dulce que cau, és una cosa que s’ha d’arreglar ja. Si el sostre cau, Can Dulce s’enfonsa. Hem organitzat un cicle de concerts de música folk per a aquest estiu amb el qual, a part de recaptar doblers per reparar la teulada, volem donar ambient a Sóller.

-Com a nova presidenta, seguireu les mateixes directrius o línies de feina de l’antic president, Bartomeu Colom? O voleu fer canvis en el centre?
-No volem fer cap gran canvi respecte dels darrers anys. Jo sempre he dit que quan un president acaba s’hi ha de posar algú nou, perquè la gent aporta idees noves. Continuarem amb la mateixa línia de feina, tan sols canvia que hi ha algú nou al capdavant. No faig comptes optar a una altra candidatura, crec que és millor que es vagi renovant.


-I a llarg termini, quins objectius teniu al centre cultural?
-L’objectiu principal que té Can Dulce és moure la cultura a Sóller, aquest és el punt 1. Dins Sóller és el centre que més mou i que més gent mou. És una associació que mou a unes 150 persones diàries. És un casal molt dinàmic, on tota persona de Sóller hi ha posat alguna vegada un peu, però creim que no es valora com s’hauria de valorar.

-Sabent que formàreu part també de l’antiga directiva, estau satisfets amb la feina feta durant els darrers anys?
-Sí, estam satisfets, però és ver que hem patit la Covid, la qual ens ha perjudicat molt. Vàrem passar que passessin cent persones a què no passés ningú, amb les activitats aturades i amb mesos de zero ingressos. Però, tot i això, nosaltres pensàvem que havíem de continuar lluitant per Can Dulce, i per això estam contents amb la feina feta. Vàrem decidir mantenir a la persona que teníem en nòmina, quan el més fàcil hagués estat tancar-ho tot. El nostre pensament era continuar amb això perquè hi ha de ser i s’ha de mantenir el casal igualment.

-Heu fet reformes al centre?
-Sí, hem renovat la cuina, hem pintat sales, hem fet una nova sala a baix, hem ampliat els espais al jardí, etc. Però clar, el que era l’essencial, que era arreglar la teulada, no ho hem pogut fer, perquè tampoc era bon moment, culpa de la Covid. Per altra banda, el que també ens va frenar molt varen ser les obres de la Gran Via, que és el carrer pel qual s’accedeix a Can Dulce. No se’ns va tenir gens en compte, hi va haver un moment que vàrem haver de suspendre classes perquè no podíem entrar.

-Com veis l’actualitat cultural a la Vall de Sóller?
-Jo crec que en l’àmbit cultural Sóller està molt bé, amb el sentit que les entitats culturals tenim moltes ganes de fer feina i organitzam infinitat d’actes. Ara bé, que l’administració ens tengui en compte com ens haurien de tenir, ho posam en dubte.

-Per què pensau que no se us té prou en compte?
-Sóller és un poble enriquit amb cultura, però els polítics no la valoren. Al cap i a la fi, tenen una mà d’obra barata i ja els va bé. Per exemple, si tu obris el programa de festes de la Fira i lleves tots els actes culturals que organitzam gent que ho està fent tot sense cobrar, et queda ben poca cosa. Per això opino que se’ns valora poc. Un altre exemple podria ser que dissabte es va fer el final de curs de Can Dulce, i ni ha sortit publicat a les xarxes de l’Ajuntament, ni va venir cap polític, a part de dos que ho havien de fer perquè estan relacionats amb el centre, a l’acte. Es destinen molts de doblers per a unes coses, com els esports, i per altres, com la cultura, molt pocs.

+ VIST