«Volem mantenir viva la cultura i ajudar»

|

Francesc Guasp Castanyer (Sóller, 1965) s’ocupa del manteniment al Tren de Sóller. Li agrada molt la cultura popular. També té passió per l’ornitologia, de fet és criador d’ocells.

- Quants anys fa que sou president dels Esclatabutzes?
- D’ençà que vàrem començar a fer el Correfocs l’any 1997 he estat president, ja que soc un dels fundadors. Ens sentim molt orgullosos del nostre grup perquè és el primer grup de dimonis de les Illes Balears i som pioners en les posades en escena.

- El nom d’Esclatabutzes d’on va sorgir?
- Ja teníem pensat fer un espectacle de foc i s’havia d’incloure dins el programa de festes, em pressionaven per escollir un nom i em va sortir dir l’expressió típica de Sóller «vaig a esclatabutzes». Quan ho vaig dir em va agradar com sonava ho vaig consultar amb el grup i tots estàrem d’acord. Ens agrada que el nom tengui un significat arrelat a Sóller.

- El Correfocs, a part de ser una festa molt entretinguda, té un fons cultural?
- Sí, fent cursos per formar part del grup hem après molta cultura local. Es veu que en el segle XV hi havia la creença que a Sóller hi havia un drac i dimonis que cremaven graneres per fer fora els mals esperits. Sa Cuca de sa Mola és una rondalla que nosaltres vàrem ampliar i es tracta de la primera bèstia muntada dels Països Catalans.

- D’on va sorgir la idea de vendre les camisetes i donar una part a Es Rebost?
- Com tots sabem estam en una situació delicada des de fa dos anys. No volíem deixar enrere la venda de camisetes que s’ha convertit en tradició. Per això vàrem pensar que així podíem ajudar al poble.

- Per què vàreu triar Es Rebost i no una altra associació?
- Bàsicament perquè és una associació del poble. Havíem sentit que hi havia moltes persones que requerien els serveis d’Es Rebost així que vàrem pensar que seria un bon destinatari. El nostre propòsit és mantenir viva la cultura, però al mateix temps ajudar als més necessitats. Agraïm de tot cor a tota la gent que ha participat i que ha fet que això sigui possible.

- Les camisetes varen tenir una bona acollida entre el públic?
- Varen tenir molt bona acollida. Estaven fetes baix demanda així que no vàrem tenir despeses innecessàries, estàrem molt contents amb la rebuda del públic.

- La gent vos ha compartit el desig de què torneu a fer espectacles?
- Sempre hi ha els que els hi agrada i els que no, però en general hi ha moltes ganes de sortir sobretot després de dos anys de no haver-ho fet.

- Teníeu pensat un gran espectacle per al 25è aniversari?
- Teníem un ventall d’idees pensades, però res escollit.

- Seguiu assajant les mateixes hores que abans de la pandèmia o les heu reduït?
- Nosaltres no assajam massa. Assajam més els mesos previs a Sant Bartomeu sobretot després d’es Firó. També depèn de la posta en escena. Els músics són els que assagen més.

- Després de dos anys vàreu sortir el passat dissabte per primer pic a la Pujada del Puig Major. Com vos vàreu sentir tornant a sortir?
- Va ser una experiència diferent i nova. Va ser molt reduït i tenint cotxes a prop els espectacles de foc són perillosos. Però els músics varen poder tocar i vàrem amollar un parell de flamarades. Vàrem poder gaudir de fer un petit espectacle que no durà molt més de mitja hora.

- Teniu més actes preparats per aquest any?
- En principi no tenim pensat fer res més. Sí que ens agradaria per Sant Antoni poder encendre el foc com és tradició, però tot depèn de com estiguin les coses i de si ens deixen fer-ho.

- Pensau que el pròxim Sant Bartomeu podreu sortir una altra vegada?
- Esperam i creim que sí. La situació de cada pic va a millor, però no podem assegurar res i sempre que ens donin permís per fer-ho. Ens agradaria ja que enguany no ho hem pogut celebrar poder fer el 25è+1 aniversari.

- En la situació actual qui vos podria oferir ajuda per seguir endavant amb els Esclatabutzes?
- Avui en dia depenem molt de les xarxes socials així que són aquestes les que més ens poden ajudar. Ja ho varen fer durant la pandèmia i va tenir molta rebuda. Així que intentam estar presents en elles i tenir interacció entre els seguidors. També és molt important que ens donem suport entre les entitats culturals ja que tots tenim ganes de sortir al carrer i compartir la cultura amb el públic.

- Els Esclatabutzes tenen acollida entre la gent més jove?
- En part sí i en part no. Als joves els agrada molt la bauxa i gaudir del Correfocs, però és veritat que de cada pic és més difícil formar-ne part perquè hi ha més requisits. S’han de fer cursos, es necessiten llicències i es tenen unes obligacions que molts no estan disposats a assumir per sortir un sol dia. Estam contents perquè al principi ens costava apropar-nos als més menuts, però de cada pic tenim més interacció amb ells. De fet aquest Sant Bartomeu vàrem tenir un taller de màscares de dimonis que va agradar molt als nins.

+ VIST