«Sempre he estat un policia vocacional»

Juanjo Vivas, després de 38 anys de servei, es jubilà el passat mes de febrer sent el cap de la Policia Local de Sóller

|

Juanjo Vivas (Sóller, 1965) és la quarta generació de la família que s’ha dedicat al servei municipal. El seu repadrí ja fou sereno i des de llavors han passat per la professió de Municipal i de Policia Local el seu padrí, pare i ell mateix. Aquesta setmana s’ha acomiadat de la plantilla, de la qual n’ha estat cap de la Policia Local de Sóller des de 2021. Després de 38 anys de servei, al mes de febrer es jubilà.

- Quan us vareu incorporar al cos?
- Em vaig incorporar per un contracte de nou mesos el 1985. A poc a poc vaig anar fent formació per ascendir de grau fins que vaig arribar a cap.

- Com ha canviat la feina d’ençà que vareu començar?
- Quan vaig entrar al cos fèiem un poc de tot, però qui tenia les competències era Guàrdia Civil. Un any més tard, hi hagué un canvi normatiu i ens van incloure dins els cossos de seguretat i es modificà el nom de municipal a policia local. A partir d’aquí tot canvià substancialment. Començàrem a col·laborar amb la Guàrdia Civil amb uns tipus de delictes i ens vam professionalitzar. Tot i això, ara exercim competències que són de la Guàrdia Civil i no hauria de ser així. També ha canviat i evolucionat la societat i ara tot té una norma.

- Per tant, heu assumit més competències?
- Sí. Una perquè la societat et demanda aquesta competència. I l’altra, perquè les forces i cossos de seguretat de l’estat tenim competències compartides que ens obliga a actuar els dos junts. Per exemple, si hi ha un cas de violència de gènere, la policia és el primer contacte, però la competència pertany exclusivament a la Guàrdia Civil. Al final, la manca de personal dels dos cossos afecta el servei, però en qualsevol cas la Policia Local té més atribucions en l’actualitat.

- Per què es jubila?
- D’una banda, per motius personals, tot i que per llei ja ho podia fer. L’altra, perquè arriba un moment que si tens uns objectius marcats i no es poden complir o aconseguir, val més no continuar. Una part l’he poguda aconseguir, que és tenir una plantilla més o manco cohesionada, però l’altra que és millorar la mateixa Policia Local i canviar la manera de funcionar no ha pogut ser. M’he trobat amb molts impediments i vaig dir: fins aquí he arribat.

- Quines prioritats tenieu com a cap?
- Sempre he estat un policia vocacional, tot i que aquesta vocació m’ha duit molts problemes i he restat molt temps a la família. Quant a prioritats, la primera, la seguretat dels mateixos agents a l’hora d’intervenir. Sobretot assegurar-los les eines necessàries per donar un bon servei al ciutadà. La segona, la gent. No obstant això, també he intentat que la imatge de la policia arribàs bé al ciutadà i això no ha estat possible.

- Va ser la cara visible durant la pandèmia, com recorda aquell moment? Va ser el més dur de la vostra carrera?
- Va ser molt complicat i dur. Primer, perquè ningú s’ho esperava i la gent estava molt preocupada. Segon, tenguérem un gran problema amb la normativa i com aplicar-la, perquè canviava cada quinze dies. Vam haver de reestructurar el departament i al principi va ser un caos total. A més, feia pocs mesos que havia estat padrí i no podia veure el meu net. A partir d’aquí se’m va acudir fer visites als infants i explicar-los el motiu de per què estaven tancats. Va ser molt emocionant i gratificant, per què, si els adults no entenien què passava, com ho podia entendre un nin?

- I el moment més amable?
- El meu comiat de dilluns a l’Ajuntament. No m’ho esperava i em vaig emocionar.

- Què queda pendent a fer per millorar la Policia?
- Un deute pendent és dotar de personal el cos. Abans de la crisi teníem una plantilla de 40 persones i vam passar a 32, les quals no hi són cada dia perquè feim torns o hi ha baixes. En total només són a cada torn 3 o 4 agents per tot Sóller. Per tant, és normal que la gent trobi una mancança. Una proposta era augmentar el personal i fer unitats de proximitat, trànsit, incidències i la nocturna i així pots posar agents al carrer, perquè ara només es poden cobrir les incidències i els informes. A més, s’hauria de crear un quarter de policia com toca perquè és molt important. No és normal en l’actualitat tenir les oficines a l’Ajuntament quan molts pobles ja ho han canviat. També, és necessari tenir l’ajuda de la Guàrdia Civil, que s’ha de compartir amb altres municipis. A nivell municipal, s’haurien de crear més places.

- Com es pot resoldre la mobilitat a Sóller?
- El canvi que proposen ara ja l’hem tengut, però el problema és què es farà després del canvi i si s’aplicaran les modificacions que siguin necessàries. Fins ara, les reformes no han solucionat res perquè generen problemes a una altra banda. Tanmateix, ja tenim molts cotxes a Sóller, sense comptar els que venen de fora. El més important és educar en no agafar cotxe privat, però Sóller és complicat.

- Què farà a partir d’ara?
- Encara estic en un procés de socialització. Durant molts anys, m’he llevat d’anar a bars i restaurants per evitar conflictes, per exemple, no sé què és fer un Firó com a participant. He de recuperar anar a un concert i estar molt amb la meva família i els nets.

+ VIST