El MUCBO coopera en la conservació d’espècies que viuen en zones humides

La inicitativa protegeix uns éssers endèmics o rars, habitants d’uns ambients cada vegada menys habituals a causa del canvi climàtic

Els jardiners del MUCBO trasplantat plantes a les zones humides del Botànic. | ARXIU

|

Un nou projecte de conservació del MUCBO posa de manifest la necessitat de conservar aquelles espècies endèmiques o rares que, a mesura que s’evidencien els efectes del canvi climàtic, disposen de menys espais adequats per a la seva supervivència. Es tracta d’uns éssers que viuen en ambients en regressió, ja sigui en aiguamolls o en zones humides. I que a causa d’aquestes condicions bé tan sols es poden trobar a Mallorca i a Menorca, o bé només resisteixen en reductes molt puntuals d’arreu del Mediterrani.

«Hem remodelat una rocalla i hem incorporat noves espècies», relatà la conservadora del Jardí Botànic, Magdalena Vicens. Però aquesta iniciativa també s’ha desenvolupat gràcies a les innovacions en el sistema de reg. «Hem instal·lat un programador nou, que no gasta aigua si detecta un 80% de possibilitats de pluja o si percep una temperatura determinada», continuà Vicens, «i així podem comptabilitzar el cabal que suposa mantenir aquestes espècies».

A més, tot plegat s’estructura al voltant de la creació de 3 ambients diferents, adaptats per a mantenir l’existència d’aquests éssers. Així, hi haurà un primer ambient per a les espècies d’arrel submergida i que estan dins la bassa, com el jonc o la bova; un altre espai per a les espècies de muntanya, que habiten a les zones ombrívoles; i una tercera zona per a les falgueres i les plantes que viuen en pradells humits.

Val a dir que aquest projecte, previst per culminar el proper 31 d’octubre, fou subvencionat tant per la Fundació Sa Nostra com per la Caixa, en el marc dels ajuts convocats per Medi Ambient el 2022.

+ VIST