Intercanvi juvenil per vetllar l’entorn natural

L’illa d’Oléron acollí fins a 12 joves sollerics per posar en marxa, durant una setmana, un projecte europeu de conservació de la naturalesa focalitzat en la gestió dels residus

|

Al llarg de la setmana passada, 24 joves d’entre 14 i 15 anys formaren part d’un programa d’Erasmus a l’illa d’Oléron, França. Un intercanvi juvenil entre illencs, 12 francesos i 12 sollerics, que s’estructurà fonamentalment sobre una preocupació en comú: la defensa del medi ambient. D’aquesta manera, i amb l’acompanyament de l’espai jove de la Regidoria de Joventut, els participants portaren a terme un projecte de protecció de la natura alhora que entrellaçaren els fonaments culturals d’ambdós territoris.

Aprofitant els pioners sistemes de compostatge d’Île d’Oléron, el nucli central de la iniciativa europea se centrà en la gestió dels residus. Així, tots els tallers varen explorar els beneficis del reciclatge des d’un ampli ventall de perspectives diferents. «Vàrem aprendre a fer compost, però també a fer xampú o desodorant sòlid utilitzant només productes naturals», exemplificaren els participants de la Vall.

En aquest sentit, una de les activitats que més il·lusionà els participants fou el taller de pintures i cultura aborigen. Els 12 joves de la Vall explicaren que «vàrem veure com es podia fer pintura amb pigments naturals». I es mostraren fascinats amb el desenvolupament d’aquest exercici. «A més de pintar-nos dibuixos a la pell, vàrem haver de contar una història a través de les pedres de l’entorn», relataren els joves de l’equip solleric.

A més, els 24 participants varen tenir temps per recórrer alguns indrets emblemàtics de l’illa francesa. «A través d’una ruta en canoa pels canals de la zona, vàrem poder estudiar la vegetació dels aiguamolls», narraren els sollerics. «I també coneguérem algunes platges, nedàrem a l’Atlàntic o visitàrem una altra illa més petita, anomenada Île-d’Aix, que està protegida», afegiren.

Tal com destaquen els joves, tots els viatges es realitzaren en tren, en metro o en bicicleta, gaudint dels múltiples carrils bici que vesteixen els boscos de la zona. Tot plegat, en el conjunt d’un programa que mai descuidà l’aprenentatge lingüístic, el debat mediambiental o els valors de la convivència entre tots els col·laboradors.

Ara bé, el viatge a França només constituí una primera part d’aquest intercanvi juvenil. I és que, durant l’estiu de l’any vinent, l’equip francès visitarà la Vall per culminar els objectius del programa en matèria de gestió residual. La idea és posar en pràctica al territori solleric els coneixements generats al llarg del projecte, implementant així un nou sistema de compostatge al municipi.

Segons expliquen els joves, per fer realitat aquest projecte «s’haurien de facilitar composteres o contenidors especials, així com realitzar tallers per ensenyar com i per què es realitza aquest procediment». A més, els sollerics adverteixen que «si tots hi poséssim de la nostra part, podríem canviar l’estat del medi ambient de Mallorca». I sostenen la importància dels projectes com aquest, relatant que «hem enriquit el nostre creixement personal i estem motivats per continuar».

+ VIST