Indignació entre els veïns per la pujada del 32% de la taxa de fems

Comerciants i particulars es posicionen en contra de la mesura si no es fa un bon pla de reciclatge

|

El ple de l’Ajuntament aprovà dimecres la pujada del 32% de la taxa de fems, una tarifa que s’aplicarà a partir de gener de 2025. La mesura ha creat indignació i malestar entre la població que veu com l’equip de govern incrementa un impost amb una pujada significativa. En concret, els comerciants del carrer de sa Lluna han manifestat el seu desacord per aquest increment de la taxa de fems, sobretot si no es fa un bon pla de reciclatge, esmenten.

Val a dir que aquest sector ha sol·licitat diverses vegades incrementar la recollida per exemple de la fracció del cartró per a que passi de dos a tres dies, «sobretot perquè en temporada alta s’acumulen bastantes caixes, però ens ho van denegar». Això, apunten, «genera més rebuig perquè els negocis han de guardar més de cinc dies el cartó al local» i acaba de vegades al contenidor de fems. Per això, demanen una bona organització de les fraccions, la qual cosa faria minvar el rebuig, «pel qual ara pagarem més».

Altres veïnats també han fet arribar a aquest setmanari les seves queixes davant la pujada de més de 60 euros anuals que suposarà a la tarifa de fems a partir de l’any que ve, per un habitatge mitjà a Sóller. De fet, molts d’ells s’han mostrat descontents amb l’Ajuntament «perquè els afectats som els habitants de Sóller, mentre el fems que han generat els turistes el pagarem noltros». Altres apunten a la manca de contenidors de reciclatge, que ha «fet que la gent tiri tot el fems al contenidor verd i ara ho pagarem més car».

Des de l’Associació Hotelera també es mostraren sorpresos per aquest increment, per aquest motiu, el seu president, Lluís Rullan, explicà que abans de fer una valoració final «hem sol·licitat els informes i els estudis del que hem reciclat per justificar aquesta pujada».

De part d’alguns restauradors han comentat que la taxa els pujarà gairebé 700 euros per a l’any que ve, una xifra bastant elevada «pel tipus de negoci familiar que tenim. Si fins ara pagàvem 2.100 euros anuals, passarem als 2.800 euros».

Cost del servei
Segons s’extreu de l’estudi fet per l’Ajuntament sobre el cost del servei previst per a 2025, la suma total apuja a 3 milions d’euros, dels quals 83.000 euros són per la gestió de l’ATIB pel cobrament del rebut. La resta es desglossa entre el servei que cobra Tirme pel canon d’abocament de residus i del cost de recollida i del reciclatge que farà Sóller 2010.

Els costs totals del servei de fems s’han comparat amb els ingressos prevists per a l’any que ve, segons el padró de que disposa l’Ajuntament en aquest exercici. Així, està previst recaptar una suma de 2,3 milions d’euros, per la qual cosa existeix un dèficit de 721.000 euros que s’ha extret de la pujada del 31,62% del rebut del fems per fer front a la diferència.

Zonificació
El pla proposat per l’Ajunament pel cobrament de la taxa de fems s’ha fixat en quatre zones. Aquesta divisió de carrers, que engloba Sóller i el Port, s’ha fet en funció de la recollida de fems que es fa en l’actualitat al municipi. Aquesta sectorització, segons explicà la regidora d’Hisenda, Andrea Pomar, servirà per l’any que ve tenir dades més concretes de la recollida i concretar més el cost del servei. Per tant, tot i la pujada, durant el ple extraordinari celebrat dimecres, insistiren en que la idea és rebaixar l’impost, que està supeditat a la separació de les fraccions, però també a que tots els residents de cada zona reciclin correctament.

Cal recordar que amb la pujada aprovada per l’equip de govern format per PP i el regidor no adscrit, Pep Porcel, el rebut de fems per un habitatge mitjà passarà de 197 euros a 259,18 euros a anuals i per un local comercial el fems s’encarirà de 433 euros a 570 euros anuals. l’entrada en vigor d’questa tarifa és per al 2025.

Sóller pagà 50.000 més a Tirme

Durant el 2023, l’Ajuntament de Sóller pagà ja 50.000 euros més a Tirme pel rebuig. Tot i que la tarifa del fems està congelada pel Consell a 114,95 euros la tona, durant l’exercici de 2022 Sóller pagà 932.000 euros pel tractament del rebuig i la incineració, mentre que el 2023 abonà 980.056 euros, això és un 5% addicional. Val a dir que aquesta tarifa només s’aplica als residus de rebuig, perquè els residus procedents de les fraccions de la recollida selectiva entren gratuïtament al servei, segons indica Tirme.

+ VIST