L’aportació d’aigua de la font de na Lladonera s’ha reduït al 62%

El pou de Ses Fontanelles està a un nivell freàtic per sota de l’habitual

El pou de ses Fontanelles ofereix fins al moment 2.700 metres cúbics. | ARCHIVO

|

Mentre s’espera l’arribada de les pluges de tardor, Sóller continua amb uns nivells de reserves d’aigua per davall de l’habitual per aquestes dates. De fet, les fonts han vist reduït la seva aportació d’aigua, segons les dades facilitades per l’empresa que gestiona l’aigua al municipi. Així, al mes d’octubre l’aportació de la font de na Lladonera és de 750 metres cúbics al dia, una reducció que suposa el 62%; la qual cosa suposa una reducció de la seva aportació d’un 33%. La Font de cas Patró aporta 50 metres cúbics, mentre que la Font Nova ha deixat d’aportar aigua al municipi, la qual cosa suposa una reducció del 100%.
El pou de Ses Fontanelles ofereix fins al moment 2.700 metres cúbics i el nivell freàtic es troba a 25 metres de profunditat, un nivell per sota de l’habitual en aquestes dates, ja que «en anys anteriors el pou estava a un nivell freàtic de 10 metres de fondària, perquè amb les pluges de la tardor s’havia recuperat de l’extracció de l’estiu», apunten. Pel que fa a Sa Costera, en l’actualitat no es capta res.
Aquesta disminució de cabal de les fonts, per tant, s’ha suplementat pel pou de ses Fontanelles, que ara com ara extreu aigua durant 18 hores al dia per a poder garantir el subministrament de Sóller. No obstant això, la captació total d’aigua per al municipi de Sóller és de 3.500 metres cúbics al dia, un volum semblant al del 2023 per aquestes mateixes dates, segons comenten des d’Aqualia.
Si bé, el subministrament està garantit, les dades aportades per l’empresa són pitjors que els mesuraments del mes de juliol quan la captació total d’aigua se situava en 4.000 metres cúbics al dia. A més a més, la font de na Lladonera aportava 1.300 metres cúbics al dia; Cas Patró Lau i la Font Nova 100 entre les dues; sa Costera n’oferia 700 i el Pou de ses Fontanelles, 2.000.

Bon ús
Per això, des d’Aqualia recorden «fer un bon ús de l’aigua i no malgastar-la», ja que la falta de pluges obliga a ser més conscient de la manca d’aquest líquid tan necessari. Així mateix, el servei municipal d’aigua de Sóller manté el seu rendiment entre el 87 i el 88%, essent un dels pobles amb menys pèrdues de les Balears. Aquest bon rendiment de la xarxa «suposa una menor captació dels recursos hídrics i un menor impacte mediambiental», ja que minimitza les pèrdues i ajuda a garantir el subministrament.

+ VIST