Arranca la temporada d’oli a la tafona de Can Det

Han adaptat el molí per poder ser més sostenibles amb un nou sistema que permetrà no generar residus cap a la depuradora

SOLLER - Una allau de productors doli col?lapsa la tafona particular de Can Det. El propietari va rebre 450 telefonades en tres dies. Miquel Arbona omple garrafes de cinc litres doli acabat de fer. | Isa Medina

|

La històrica tafona de Can Det ja s’ha posat en marxa per fer el primer oli de la temporada. Si bé ahir els seus responsables encara perfilaven els darrers detalls, el premsat de les olives ja ha començat.
Tot i això, Joan Deyà avança que aquesta serà una mala campanya ja que els olivars no han donat gran quantitat de fruit. Així també ho constatà fa setmanes el president de la Cooperativa de Sant Bartomeu, Miquel Gual, quan assegurà que enguany la producció d’oliva a la Serra de la Tramuntana caurà un 80 % respecte de l’any passat.

Però el treball de la tafona se centra enguany no sols en la producció de l’oli sinó també en encarar els nous reptes d’una producció agrícola més sostenible. Així, Joan Deyà explicà ahir que han fet un seguit de transformacions al molí per tal d’evitar que es generin residus i que les restes de les premsades es puguin utilitzar com a compostatge. «Fins ara utilitzàvem la pinyolada -popa i pinyols restants- per transformar-ho en combustible que utilitzava una empresa de Felanitx, mentre que la molinada -la part líquida que es descarta- anava cap la depuradora», explica Deyà. Amb la nova llei de residus, són les empreses les que s’han d’encarregar de la gestió dels sobrants pel que les molinades ja no es poden tractar des de la depuradora. «Enguany hem cercat una alternativa, que suposarà poder emprar tota la part que es rebutja per fer compost que servirà per al camp», afegeix el jove pagès que confia que amb les transformacions que han fet pugui ser viable ja que després aquest compost s’haurà de repartir per tot Mallorca i s’ha d’estudiar bé com es pot treure de Sóller. «El nostre objetiu és saber el volum que generam d’aquest subproducte perquè despres l’haurem de trasportar a fora de Sóller perquè no és viable repartir-ho o escampar-ho només dins els olivars de Soller».

Sobre les dades de la campanya d’oliva, Miquel Gual apuntà que enguany no s’arribaran a les mil tonelades d’oliva per fer oli als municipis de la Serra, just quan l’any passat se varen superar les 1,5 milions de kilos d’oliva. Les previsions per l’oliva de taula encara és pitjor ja que si el 2023 es recolliren 60.000 kilos entre oliva verda, trencada i negra, les previsions per enguany es que es pugui recollir uns 10.000 quilos.

+ VIST