Sóller va suspendre les filmacions a l’estiu per frenar la saturació

L’Ajuntament va prendre aquesta mesura per evitar l’ocupació dels aparcaments

SOLLER - RODAJE DE LA SERIE ALEMANA "KLEO" DE LA PLATAFORMA NETFLIX. | ARCHIVO

|

L’Ajuntament ha denegat durant cinc mesos els permisos per filmar a Sóller. El motiu d’aquesta decisió va ser frenar la saturació que pateix el municipi en temporada alta i sobretot el centre quan es demana ocupar la via pública per fer una gravació. Així, durant els mesos d’estiu s’han denegat totes les gravacions i rodatges que suposen ocupar moltes places d’aparcament amb els vehicles que formen part del rodatge o fins i tot tancar part de la via pública per filmar part d’una pel·lícula.

Per això, durant el 2024 s’han concedit només 19 permisos a productores que han sol·licitat gravar a Sóller enfront dels 37 que es van permetre l’any passat. D’aquestes 19 llicències concedides, cinc fan referència a filmacions de sèries i un programa de televisió, mentre que la resta són sessions fotogràfiques.

Tot i que durant els mesos d’octubre, novembre i desembre s’han permès de nou les grans filmacions, el cert és que se n’han denegat moltes en el període comprès entre la Fira, al mes de maig, i fins al setembre.

No obstant això, aquelles activitats que no suposen una ocupació molt gran de l’espai físic sí que s’han pogut realitzar, atès que no afecta durant un llarg període de temps a l’eliminació d’aparcaments. Es tracta en aquest cas, de sessions fotogràfiques o parts d’espots publicitaris, els quals no van acompanyats d’una gran infraestructura de vehicles i de tancament de carrers.

Si bé durant la tardor i l’hivern l’Ajuntament torna a concedir permisos a aquestes activitats, el regidor de Governació, Carlos Darder assegurà que la prohibició es manté tot l’any «quan demanen ocupar un aparcament sencer i sobretot si és del centre, perquè amb la saturació que patim no podem afegir més vehicles dins Sóller i s’ha de prioritzar el resident». Per tant, tot i no tenir un registre dels permisos que s’han denegat enguany, Darder assegura que són molts, i fins i tot la mesura «no només afecta filmacions sinó també a altres activitats esportives, com la UTMB que volia ús exclusiu d’Antoni Maura i ho hem denegat».

Centre
Val a dir que l’espai més sol·licitat per fer gravacions o filmacions és el centre de Sóller. Per la peculiaritat que ofereix Sóller i la primera línia del Port, la Vall s’ha convertit en un plató de moda que atreu empreses relacionades en publicitat i del setè art per al rodatge d’exteriors. Per això, ja és habitual veure alguna càmera que grava durant un passeig per la plaça o el carrer de sa Lluna o també, per la barriada marinera de Santa Catalina, al Port i als carrers de Biniaraix.

+ VIST