La Vila reclama 1,8 milions d’euros per l’esbucament del Defensora

El gabinet d’arquitectes de Madrid va rebre un burofax de l’Ajuntament dimecres

El pis superior del Defensora queda lliure de runes i deixa veure la forma de ferradura. | Irene Cabrer - ARCHIVO

|

Just quan es compleix un any de l’esfondrament del teatre Defensora, l’Ajuntament envià dimecres un burofax al gabinet d’arquitectes de Madrid, Cuarq S.L., on se’ls reclama la quantitat d’1,8 milions d’euros d’indemnització pels danys ocasionats després del col·lapse. La quantitat que exigeix la Vila inclou les despeses ocasionades d’ençà que l’edifici va col·lapsar dia 5 de setembre de 2023 derivades de la retirada dels enderrocs; els danys que ocasionà a la casa veïnada (la qual quedà completament destruïda) i també totes les actuacions que s’han fet durant aquests dotze mesos.
D’altra banda, s’ha afegit el cost de la instal·lació de les bastides que subjecten la façana principal del teatre i, en darrer terme, s’ha tengut en compte la inversió que s’haurà de fer per reconstruir la coberta, la qual s’ha valorat en 800.000 euros. Aquesta darrera xifra només afecta al càlcul que ha fet l’equip tècnic sobre què va caure fa un any i que s’ha de tornar a aixecar.

El regidor de Patrimoni, Juan A. Lorente explicà que les responsabilitats que es reclamen als arquitectes de Madrid «s’extreuen de les conclusions del peritatge extern» que encomanà l’Ajuntament després que el teatre es desplomàs. El document deixava clar que les causes del col·lapse de l’edifici eren que el gabinet encarregat de redactar el projecte guanyador del concurs amb la proposta «Candilejas» no avaluà correctament l’estat de l’estructura anterior a l’inici de la reforma. En conseqüència, segons els tècnics «s’haurien d’haver pres mesures prèvies i estudiar a fons l’edifici, perquè com equip redactor tenia unes responsabilitats». En aquest sentit, Lorente assegurà «que és la nostra obligació presentar aquesta reclamació abans que es complís un any del col·lapse».
Tot i aquesta passa, Lorente assegurà que el procés per depurar responsabilitats serà llarg, ja que «es tracta d’una primera passa que segur acabarà als jutjats, però hem d’esperar», digué.

Un any
Cal recordar que dia 5 de setembre, a les 9.18 del matí, una telefonada a la Policia Local alertava que la teulada del teatre Defensora havia caigut per complet, deixat el pati de butaques ple d’enderrocs. Després de moments d’incertesa, es descartaven danys personals, mentre els danys materials eren enormes. S’hi afegia, que la paret confrontant amb el veïnat no havia aguantat el pes de la coberta, per la qual cosa part de les runes destrossaren la casa del veïnat que quedà totalment en ruïna. Al vespre, la plaça es convertia en l’escenari improvisat d’una concentració de ciutadans vestits de negre en senyal de dol.
En una setmana, l’Ajuntament reservava una partida d’un milió d’euros del superàvit per realitzar les tasques d’emergència que requeria la seguretat dels voltants del Defensora. Mentre la zona quedava acordonava i es reservava el pas tan sols als veïnats del carrer. Poc després es posaven les bastides que asseguraven la façana del carrer de Reial i que està previst que es desmuntin a finals d’any per poder deixar també pas a la circulació de vehicles.
De fet, el regidor de Patrimoni ja declarava la setmana passada la feina que s’ha fet des del seu departament per accelerar els processos per recuperar el teatre Defensora. Entre altres hi ha la redacció d’un projecte bàsic i un altre de reforç de la façana des de l’interior per eliminar les bastides del carrer.

Molt per fer
No obstant aquests moviments, els partits de l’oposició pensen tot el contrari i recriminen a l’equip de govern que s’ha mogut poc per recuperar l’edifici ni tan sols hi ha cap previsió per finançar la reconstrucció de l’immoble. Més per Mallorca, lamentava dimecres la manca de compromís del Consell amb la reconstrucció del Defensora després d’un any de l’esfondrament. El portaveu ecosobiranista al Consell, Jaume Alzamora denunciava la «manca de sensibilitat insular per no destinar cap partida a reconstruir el teatre, la qual cosa demostra les mentides, anuncis buits i les promeses incomplertes de Llorenç Galmés». La portaveu d’aquest partit a Sóller, Laura Celià lamenta que «a un any vista de l’esbucament del Defensora, no tenim partida pressupostària, ni una idea clara del que es vol fer, ni un projecte definitiu per a l’edifici». Acusen l’equip del PP i Porcel de «manca de transparència i de participació en tot el que envolta el Defensora, com en altres temes».
Des del PSOE, el portaveu, Jaume Mateu considera que «el Defensora està molt lluny de la seva reconstrucció i s’ha avançat molt poc en tenir un projecte, per la qual cosa la recuperació d’aquest espai cultural no està garantit». Mateu acusa el Partit Popular de no tenir «mai cap prioritat per la cultura i malauradament la situació ens ho confirma, perquè tampoc tenim cap novetat respecte del Teatre Victòria», sentencià el socialista. Des de Seny i Sentit, Sebastià Aguiló mostra preocupació perquè «després d’un any pràcticament no s’ha mogut res, el que demostra el nul interès del PP cap a la conservació del Patrimoni, pel qual mai ha estat una prioritat». En general, tots els portaveus dels partits de l’oposició posen de manifest les mancances que hi ha en altres edificis de Sóller.

Marxa per la Cultura
De fet, amb motiu de l’aniversari de l’esfondrament del Defensora, la Plataforma Defensora ha programat per dia 21 de setembre a les 17 hores una marxa per la Cultura amb la finalitat de recórrer els edificis patrimonials i reivindicar uns espais culturals en condicions dignes on programar actes culturals.

412.000 euros per redactar el projecte

Aquesta setmana, l’equip de govern ha sol·licitat a través de l’Impost de Turisme Sostenible, conegut com a ecotaxa, una subvenció de 412.000 euros per a la redacció del projecte del nou teatre Defensora. Després de presentar un esbós de com hauria de ser el futur espai cultural, l’Ajuntament ha entregat una memòria per obtenir aquesta ajuda que serviria per treure un concurs per la redacció del projecte i que també «inclou la direcció d’obra», explicà el regidor de l’àrea, Juan A. Lorente. L’edil confia que el Govern els concedeixi la subvenció.

+ VIST