Els hotelers atribueixen a les places de lloguer turístic el problema de la massificació

En tan sols vuit anys, aquestes s’han incrementat un 136%

|

Divendres passat, durant la presentació a la Sala Magna de la Vila del llibre ‘Turisme o no turisme?’ es va dur a terme una tertúlia entre diferents representants del sector. Entre ells, es trobà el president de l’associació hotelera, Lluís Rullan, qui exposà una llarga llista de dades amb les quals volgué deixar clar que el problema de la massificació que pateix l’illa durant els darrers anys «no és per culpa dels hotels», digué.

Per contrastar aquesta afirmació, Rullan es basà en diferents dades. Per una banda, comparà l’increment de places hoteleres a les Balears amb el de places de lloguer turístic durant els darrers vuit anys. En aquest període, les places dels hotels han apujat un 5,2% (que en total són 22.238 places més), mentre que les de lloguer vacacional s’han incrementat un 136% (exactament, 92.664 places més). Aquestes xifres confirmen que, de les 114.902 places creades en vuit anys, el 81% han estat places de lloguer turístic, mentre que el 19%, de les hoteleres.

Per altra banda, una altra xifra que tragué Rullan durant la tertúlia és que «en tan sols 20 anys la població s’ha duplicat a Mallorca», per tant, d’aquí ve un altre factor que explica el col·lapse que pateix l’illa en les dates que coincideixen amb l’arribada més grossa de visitants.

Tornant ara a l’apartat de les places, el president destacà que «a Sóller el 17% de les cases es dediquen al lloguer turístic». I això tenint en compte tan sols les que són legals, «perquè després n’hi ha un grapat més d’irregulars que no estan compreses en aquesta xifra», comenta.

Per altra banda, es va fer també una comparació entre les places actuals a Sóller d’hotels i de lloguer vacacional. A Sóller hi ha 60 establiments entre hotels, apartaments, rurals, hostals, agroturismes i turismes d’interior, que comprenen 3.501 places. Mentre que els ETV i els habitatges turístics sumen 621 establiments, arribant fins a les 3.313 places, equiparant-se pràcticament a les places dels hotels. A part, sobre les taxes que paguen uns i altres, que no són les mateixes, Rullan demana «poder jugar amb les mateixes regles».

+ VIST