El reciclatge de cartó augmenta un 10% respecte de l’any passat

La fracció d’envasos ho fa en un 8% i el vidre davalla un 5% en referència al 2022

Les xifres de reciclatge superen les assolides en el transcurs del 2022. | Martí Morell

|

Els sollerics ja superen les xifres de reciclatge assolides en tot el 2022. Si bé falten quatre mesos per acabar l’any, les dades de recollida selectiva són positives. La fracció que més ha augmentat ha estat el cartó, que supera en gairebé 34 tones les xifres de fa un any. Això suposa un 10,34% més respecte del mateix període de l’any passat, quan l’empresa encarregada de la recollida selectiva replegà del contenidor blau 328 tones fins al mes de juliol, mentre que enguany ja s’ha arribat a les 362 tones de cartó. Cal remarcar que aquesta fracció és la que més significativament ha crescut, ja que el millor any registrat en reciclatge de paper i cartó va ser el 2019, quan s’arribà a un total de 593 tones.

També ha augmentat considerablement la fracció d’envasos. En aquest cas, l’acumulat al contenidor groc ja supera el 8% respecte del 2022, quan al mes de juliol s’arribaren a replegar 224 tones enfront de les 244 que ja ha comptabilitzat enguany l’empresa Sóller Recicla. Així, en el cas dels residus plàstics, els ciutadans han dipositat més de 19 tones més amb el que fa d’any.

Per contra, no és la mateixa circumstància de la fracció de vidre. En aquest cas, la situació és diferent i la recollida selectiva ha davallat un 5% respecte de fa un any. Així, el vidre dipositat fins ara al contenidor verd arriba a 399 tones, mentre que l’any anterior se’n van recepcionar 420 fins al mes de juliol. Malgrat aquesta baixada important del reciclatge de vidre a la Vall, en conjunt les dades que ha emès l’empresa encarregada del servei són positives pel fet que s’ha incrementat el reciclatge en les altres dues fraccions. Així, en el conjunt de la recollida de residus urbans no perillosos i segons les dades facilitades que corresponen al mes de juliol, Sóller ha augmentat un 3,32% respecte del mateix període de l’any passat, una dada que pot augmentar encara més fins a finals d’any.

Sis mesos de pròrroga

L’augment considerable del reciclatge coincideix en un moment en què la concessió que té l’Ajuntament amb l’empresa Sóller Recicla expira dia 20 de setembre. Quan falten tres setmanes perquè finalitzi el contracte, l’Ajuntament fa feina a contrarellotge per trobar una solució ràpida a la recollida selectiva.

De fet, en una reunió celebrada ahir d’urgència entre els tècnics municipals i el regidor de Gestió Ambient, Sebastià Aguiló s’explicà que tal com marca la normativa ara mateix «només podem fer sis mesos de pròrroga a l’actual empresa que gestiona els residus urbans», assegurà el regidor. Malgrat que l’empresa ha mostrat total predisposició a continuar amb el servei, Aguiló argumentà que es tracta «ara mateix d’una feina purament tècnica on s’ha d’estudiar la viabilitat econòmica a partir de tota la documentació que aporti l’empresa».

No obstant això, l’equip de govern té previst habilitar una partida de 200.000 euros que s’ha d’aprovar al proper plenari per destinar al reciclatge. Passat aquest procés, el Consistori ha de redactar un nou concurs per gestionar la recollida selectiva, perquè «no podem deixar que Sóller quedi sense contenidors passada la pròrroga», apuntà el regidor de Seny i Sentit.

Els actuals contenidors blaus, grocs i de vidre són propietat de Sóller Recicla, per això si acaba el contracte l’empresa té dret a retirar-los deixant el municipi sense uns recipients «on abocar els residus urbans no perillosos ni el servei de voluminosos». Afegit a això, Aguiló recordà que el Consell obliga els pobles a tenir un punt verd municipal, «un espai que ara mateix només disposa Sóller Recicla».

+ VIST