L’alta de noves empreses a Sóller es dispara i supera les xifres de 2019

El primer i segon trimestre de 2023 se’n crearen 187 enfront de les 177 de fa quatre anys

ARCHIVO

|

El nombre d’empreses que es donaren d’alta durant els dos primers trimestres de l’any suposa un 5% més respecte del mateix període de 2019. Fruit de la recuperació econòmica després de la crisi generada per la pandèmia, durant el primer i el segon trimestre de 2023 s’han donat d’alta a la Seguretat Social 187 empreses, es tracta de deu més que el mateix període de fa quatre anys, quan n’hi havia 177. Tot i que la diferència no és molt elevada, val a dir que durant el primer trimestre d’enguany es donaren d’alta 119 empreses, una xifra pròxima al 2019 i només superada pel primer trimestre de 2018, quan s’arribaren a donar d’alta a la Seguretat Social 126 empreses.

En bases a les dades que proporciona l’Institut Balear d’Estadística (Ibestat), tot i que s’ha de fer el recompte de final d’any, Sóller compta amb un total de 600 empreses afiliades a la Seguretat Social, en concret 597. Val a dir que aquesta xifra és un altre rècord, perquè no es repeteix en l’estadística que facilita l’Ibestat fins al 2009, només s’acosta a les 581 empreses registrades del tercer trimestre de 2022.

Per sector d’activitat

Pel que fa al tipus de sector d’activitat i localitzades al municipi, com no podia ser d’altra manera encapçala la llista el sector serveis amb gairebé l’afiliació de més de la meitat de les empreses. Segueix la llista el conjunt d’empreses format pel sector d’hostaleria i construcció. La resta de sectors formats per agricultura i pesca; indústria i transports es troben gairebé en la mateixa situació amb una desena d’empreses afiliades.

Si més no, durant els dos primers trimestres de l’any, també hi ha empreses que s’han donat de baixa del cens. Així, durant el primer trimestre de 2023 es donaren de baixa, segons l’Institut d’Estadística 23 empreses i en el segon trimestre 17, en aquest cas es tracta d’unes dades molt semblant al mateix període de l’any passat en què se situen al voltant dels 40 negocis. Per contra, aquestes dades són elevades si es comparen amb el cens de 2019, quan entre el primer i el segon trimestre de l’any es donaren de baixa de la Seguretat Social tan sols 33 empreses.

Atur als mínims

Val a dir que aquestes dades corroboren el bon moment econòmic, ja que les xifres d’atur al municipi també se situen a mínims històrics. Com era d’eperar a aquestes alçades de la temporada turística, les darreres xifres apunten que hi ha tan sols 141 persones aturades a Sóller, una xifra que tampoc apareix a cap altre registre de l’Ibestat. D’aquest total, 18 d’elles són majors de 60 anys i 34 de la franja compresa entre els 55 i 59 anys. Curiosament, del total d’inscrit, 97 demandants estan al sector serveis i 11 no han estat ocupats mai.

+ VIST