Queixes veïnals pel mal estat de les rentadores del Castellet

La falta de manteniment ha causat l’esbucament de la teulada

|

Els veïnats que viuen de cara a les rentadores públiques situades a la plaça del Castellet s’han queixat del mal estat en què es troba l’element patrimonial. En concret, manifesten que el creixement de la vegetació al voltant de les rentadores i l’acumulació de brutor han provocat que la pica no es vegi, la teulada s’hagi esbucat i el pas que hi havia per arribar-hi ja no sigui transitable. Es tracta d’un element que ara mateix té mal accés i que no és visible des de la plaça del Castellet, per aquest motiu els residents de la zona pensen que l’Ajuntament no l’ha restaurat.

De fet, en un dels casos el mal estat de les rentadores ha provocat que a una veïnada no li arribi l’hora i mitja d’aigua que li pertoca dels regants perquè «la síquia està bloquejada i no s’omple el safareig». Així mateix, manifesta que l’Ajuntament té coneixement d’aquesta situació des de 2019 en què es registrà per escrit ja l’esbucament d’una part de les rentadores. En un segon escrit entregat a l’ajuntament el 2022 s’avisà que no li arribava l’aigua a una veïnada «i encara esper que facin una visita per comprovar-ho». La darrera vegada que la veïnada posà en coneixement de nou l’esbucament i la brutor de les rentadores fou a principis de 2023 «i encara no s’hi ha fet res», digué.

Fins ara les rentadores continuen igual, mentre l’ajuntament ha duit a terme la restauració d’altres elements patrimonials com aquest. Per exemple, les del Port o les de l’Horta de Biniaraix, les quals s’han recuperat a partir de subvencions del Consorci Serra de Tramuntana.

Aquestes rentadores originàriament es trobaven a l’actual plaça d’Espanya, vora el torrent i sota el nivell del carrer. La reforma de l’espai a finals del segle XIX i el cobriment de tram de torrent arran de la construcció de la via del tramvia va provocar que el 1913 fossin traslladades a la ubicació actual. Estaren en funcionament fins als anys noranta.

+ VIST