Joan Mayol presenta divendres la seva obra "Pedro Mayol, la aventura de un emigrante"

|

El conegut director de teatre amateur Joan Mayol (Nova Terra) presneta aquest divendres (dia 20) el seu primer llibre. Es tracta d'una obra sobre el seu avantpassar Pedro Mayolo, emigrant a Puertoi Rico. Joan Mayol va idear la publicació d'aquesta obra d'història familiar després que uns parents de Puerto Rico venguessin a Mallorca de vacances. Assegura que llavors es va adonar que "ni ells ni nosaltres sabíem gaire coses dels nostres avantpassats" i ho va voler investigar. L'entrevistam amb motiu d'aquesta opera prima.

- Com et va sorgir la idea de fer el llibre?
- Després que uns parents de Puerto Rico venguessin a Mallorca de vacances. Em vaig adonar que ni ells ni nosaltres sabíem gaire coses dels nostres avantpassats i ho vaig voler investigar.
- Tu has escrit obres de teatre, què t'ha resultat més més difícil d'escriure?
- Personalment, crec que una obra de teatre és més difícil, ja que has de reunir fets i personatges dins una mateixa habitació i en un temps determinat.
- Ens pots fer cinc cèntims de l'obra?
- Tracta de l’anada del meu besavi a Puerto Rico i la vida que allà hi feia. També hi ha una biografia de tots els seus fills, un dels quals fou la meva padrina i una altra dels seus pares i germans, així com una miscel·lània de fets i anècdotes. Entre altres coses, també faig un petit relat del cognom Mayol.
- Ha estat difícil poder recollir la informació?
- Més que difícil, laboriós. Moltes hores de despatx, desxifrant documents, cercant fotografies i navegant pels arxius escanejats de Puerto Rico.
- Què és el que més t’ha sorprès de la vida dels teus familiars?
- Més que de la vida dels meus familiars, cercant pels arxius, em va sorprendre en aquell temps, com morien infinitat d’infants abans de complir els dos anys d’edat.
- Qui era Pedro Mayol, el protagonista?
- Pedro Mayol Pons fou el pare de la meva padrina i un dels 4000 balears que emigraren a Puerto Rico. Allà es dedicà a la collita de cafè. Encara que tornà a Mallorca diverses vegades, va viure i morí al barri de Pesas (Ciales).
- Com era el Puerto Rico que li va tocar viure?
- Aleshores Puerto Rico era espanyol. Va haver de patir l’anomenada guerra hispano-americana o de Cuba. Quan Puerto Rico fou d’Estats Units, ell seguí essent ciutadà espanyol, però els seus fills ja foren ciutadans americans. També patí les greus conseqüències de l’huracà San Ciriaco.
- Quin és l’objectiu d'aquesta publicació?
- Simplement que tota la informació recollida no es quedi dins un calaix i que la meva família i tothom que vulgui pugui conèixer una part de la nostra història.
- Què va suposar per tu conèixer (si no els coneixies) els teus parents ?
- Ja en coneixia alguns, però com ja he dit, aquest fet fou l’embrió principal que em va dur a investigar les arrels d’aquesta captivadora família.

+ VIST