El Parlament rebutja la creació de l'oficina lingüística de Vox, amb l'abstenció del PP

|

El Parlament ha rebutjat la creació de l'Oficina de Garantia Lingüística proposada pel partit d'extrema dreta Vox gràcies a l'abstenció del PP que ha permès aprovar parcialment una Proposició no de Llei (PNL) de MÉS per Mallorca en aquest sentit.

Els ecosobiranistes han presentat aquesta iniciativa en el marc de la Comissió de Turisme, Comerç, Treball, Cultura i Esports, celebrada aquest dijous, i s'han aprovat pels sis vots a favor de PSIB, MÉS per Mallorca, Grup Mixt, les sis abstencions del PP i el vot en contra de Vox.

Així, el Parlament també demana que els 750.000 euros que havia pressupostat el Govern per a posar en marxa aquest organisme, de defensa del castellà i segregador del català, siguin destinats a «polítiques útils i necessàries per a la ciutadania».

Amb la PNL, la Cambra constata que el català, com a llengua pròpia de Balears, ha de tenir un tractament preferent a la institució representativa de la ciutadania de les Balears i màxim exponent del seu autogovern, ja que reconeix que això «sempre ha estat compatible amb la garantia del dret d'ús de qualsevol de les dues llengües oficials per part dels diputats i dels grups parlamentaris».

D'altra banda, el Parlament mostra el seu rebuig als intents de crear crispació al voltant del «necessari, positiu i encara incomplet procés de normalització de la llengua catalana, del qual el Parlament se sent orgullosament coresponsable». Aquests dos punts han estat aprovats gairebé per unanimitat a excepció del representant de Vox que hi ha votat en contra.

Tot i això, el punt que ha quedat rebutjat per la majoria dels set diputats de PP i Vox ha estat el que es refereix al rebuig de l'Acord pel bilingüisme aprovat per la Mesa del Parlament el mes de març passat.

A través d'aquest rebuig, MÉS sol·licitava la seva derogació de manera immediata pera tornar a la regulació anterior i s'instava la Mesa del Parlament a treballar en una regulació lingüística actualitzada, «basada en un acord ampli que es tradueixi en una majoria reforçada que representi almenys tres cinquenes parts dels diputats».

+ VIST