El GOB organitza la presentació del llibre de Teresa Vicente, impulsora de la ILP del Mar Menor

|

Aquest divendres, 15 de març, el GOB Mallorca ofereix la presentació del llibre Justicia ecológica y derechos de la naturaleza, amb la presència de la pròpia autora, Teresa Vicente, professora de Filosofia del Dret de la Universitat de Múrcia i directora de la Càtedra de Drets Humans i Drets de la Naturalesa de la Universitat de Múrcia, que va impulsar la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que va aconseguir més de mig milió de signatures per a donar personalitat jurídica al Mar Menor.

El llibre és un recorregut de la història del Dret fins a la l’aprovació de la Iniciativa Legislativa Popular que va donar personalitat jurídica al Mar Menor al 2022. Així el Mar Menor, amb un greu problema socioambiental, ecològic i humanitari (tal i com ressalta el preàmbul de la pròpia llei), s’ha convertit en la primera llacuna d’Europa amb drets propis, això és com un subjecte davant de les administracions i la Justícia, després de que el Senat espanyol donés suport de manera majoritària a aquesta llei ILP al setembre de 2022 amb 230 vots a favor i 3 en contra, i tot i l’oposició frontal de VOX.

Així davant la insuficiència de l’actual sistema jurídic de protecció, tot i les importants figures i instruments de caràcter regulador que s’han anat aprovant al llarg dels darrers vint-i-cinc anys, s’aprova un nou marc d’ordenament jurídic. Aquest és també l’esperit de la Iniciativa Legislativa Popular de Benestar per a les Generacions Presents i Futures impulsada pel GOB a les Illes Balears 'Avui per demà' i aprovada el mes de març de 2023 pel Parlament. La primera ILP aprovada a les Illes en la història del Parlament. «I és que calen noves normes per als nous reptes ecològics i socials que enfrontam, especialment en els territoris singulars com poden ser el cas del Mar Menor, i el nostre propi context insular mediterrani i l’impuls i la implicació ciutadana són valors essencials», explica el GOB.

Els drets reconeguts en la iniciativa impulsada per Teresa Ribera són:

a) Dret a existir ia evolucionar naturalment: el Mar Menor està regit per un ordre natural o llei ecològica que fa possible que existeixi com a ecosistema llacunar i com a ecosistema terrestre a la seva conca. El dret a existir significa el respecte a aquesta Llei ecològica per assegurar l’equilibri i la capacitat de regulació de l’ecosistema davant del desequilibri provocat per les pressions antròpiques procedents majoritàriament de la conca vessant.

b) Dret a la protecció: el dret a la protecció implica limitar, aturar i no autoritzar les activitats que suposin un risc o perjudici per a l’ecosistema.

c) Dret a la conservació: el dret a la conservació exigeix accions de preservació d’espècies i hàbitats terrestres i marins i la gestió dels espais naturals protegits associats.

d) Dret a la restauració: el dret a la restauració requereix, una vegada produït el dany, accions de reparació a la llacuna i la seva conca vessant, que restableixin la dinàmica natural i la resiliència, així com els serveis ecosistèmics associats.

Altres qüestions regulades per la llei són la representació i la governança, el seguiment, la responsabilitat penal, civil, ambiental i administrativa i les obligacions de les administracions públiques.

De tot això, en parlaran divendres a les 19 h al local del GOB a Palma amb Teresa Vicente: «Una oportunitat única per donar a conèixer una iniciativa de referència que ben segur marca un abans i un després en la protecció dels ecosistemes».

+ VIST