CCOO: «Cal allargar al màxim la temporada turística perquè un gran nombre de treballadors tenguin un salari durant més mesos»

|

Segons les dades EPA fetes públiques aquest dijous per l’Institut Nacional d’Estadística, al tercer trimestre de l’any 2023 la taxa d’atur se situa en el 5,72%, de manera que la xifra de desocupats està en 41.000 persones.

Per comparació al mateix període de l’any 2022, el nombre de persones aturades ha augmentat en 800 persones (1,94%), mentre que la variació trimestral, amb 8.400 aturats menys, ha estat del -16,98%.

Pel que fa a la població ocupada augmenta en termes interanuals +21.400 persones (+3,28%) i en referència al trimestre anterior +35.200 (+5,5%). En total, el nombre d’ocupats ascendeix a 612.400 persones.

La població activa es situa en 716.400 persones amb una variació interanual de +22.200 (+3,2%) i intertrimestral de +26.800 (+3,89%).

«Les dades publicades són bones fruit de l’allargament i les bones dades d’ocupació de la temporada turística. Tenim xifres rècord en nombre de aturats i s’acompanyen d’un augment de la població activa, per tant en podem fer una valoració positiva», ha valorat el sindicat CCOO Illes Balears.

Tot i això, apunten que les dades «haurien d’anar acompanyades d’una millora substancial de les condicions de vida i de la millora de la qualitat dels llocs de feina. El preu dels aliments no deixa de pujar i el l’accés a l'habitatge s’ha convertit en un mal endèmic d’aquesta comunitat autònoma».

Per altra banda, remarquen que les condicions de feina «en molts casos no són les adequades»: «Durant aquests mesos s’han patit unes càrregues de treball que sovint han estat excessives amb les implicacions que això té sobre la salut del treballadors i treballadores».

Per tot això, des de CCOO pensen que és el moment de «treballar per a la millora de la qualitat dels llocs de feina». «Cal allargar al màxim la temporada turística perquè això implicaria que un gran nombre de treballadors i treballadores de les Illes tendrien un salari durant més mesos, enlloc d’haver de recórrer a les prestacions. Per altra banda, necessitam adequar els salaris al cost de la vida i que ens permetin fer front a les despeses de primera necessitat com són els aliments i l’habitatge», ha expressat el sindicat.

«Sembla que la situació actual, amb uns marges de beneficis de les empreses creixents i la possibilitat d’un nou govern d’esquerres a Espanya, haurien de propiciar una millora substancial de les condicions de feina, de la regulació de càrregues de treball, l’augment dels salaris i de concreció d’un pacte de rendes que permeti a la classe treballadora portar una vida digna i saludable. Cal recordar que els vertaders protagonistes de la prosperitat econòmica d’aquesta terra és la classe treballadora, i això s’ha de veure reconegut», han conclòs.

+ VIST