Bartomeu Horrach serà Fill Il·lustre de Santa Maria

|

El ple de l’Ajuntament de Santa Maria del Camí ha aprovat (amb l’únic vot en contra de VOX) una moció presentada pel PSIB per a fer Bartomeu Horrach i Canals Fill Il·lustre del poble.

El portaveu del PSIB de Santa Maria, Joan Far, ha explicat que «volem enaltir la seva figura i recalcar els seus valors dialogants, pacifistes i sobretot, igualitaris, com a principis que tot grup polític i persona activa en la política hauria de defensar, promoure i complir, tenint en l'horitzó la idea d'un canvi social cap a una societat més justa i igualitària».

Far ha afegit que «sobre la base de la Llei 2/2018, de 13 d’abril, de memòria i reconeixement democràtics de les Illes Balears, l’agrupació PSIB-PSOE de Santa Maria del Camí sol·licita el reconeixement de Bartomeu Horrach i Canals, darrer batle socialista de la República del poble, com a fill il·lustre».

Per altra banda, Far ha remarcat que «Bartomeu va contribuir a la modernització de Santa Maria, en aquest temps un poble on dominava el caciquisme, el catolicisme conservador i l'analfabetisme. Les memòries escrites de l'antic alcalde recalquen la seva figura com un empresari il·lustre, socialment activista i organitzador, polític dialogant i pacifista, defensor del laïcisme de l'Estat, i sobretot, defensor dels treballadors i la igualtat. Entenia l'educació de les classes populars com a motor per a la seva pròpia emancipació».

Finalment, Far ha conclòs que «el seu activisme polític es va traduir a ser el principal organitzador i secretari de la Societat Obrera en 1920 i en l'Agrupació del Partit Socialista a Santa Maria del Camí en 1931. També va ser col·laborador en ‘El Obrero Balear’ i ‘Foch y Fum’ president de la Comissió Gestora del Bloc Popular Antifeixista en 1936».

+ VIST