Igualtat de gènere: un desafiament a superar des de l'educació i la participació

|

La igualtat de gènere és un principi bàsic de convivència, sense importar el gènere de l'individu. El paper de la dona continua infravalorat, pel que resulta imprescindible prendre consciència d'aquesta realitat i erradicar, definitivament, tota mena de conducta sexista. Unir-se a aquesta missió des de l'educació i la participació activa, és alçar la bandera de l'equitat i la fraternitat entre tots els éssers humans, aconseguint la plena autonomia de les dones i la igualtat entre gèneres.

La lluita per la igualtat de gènere en la societat actual

Concebre la igualtat de gènere com el dret bàsic i fonamental a ser tractat en condicions d'equitat, resulta fonamental per a la construcció d'un món pròsper i just. Estem parlant d'un principi constitucional en el qual s'estableix que tant homes com dones són iguals davant la llei: iguals en drets i obligacions, cosa que no sempre és realitat.

No obstant això, malgrat els avenços aconseguits en aquesta temàtica, encara queda molt per fer. La realitat ofereix mostres permanents de la discriminació i desvalorització de la dona en gairebé tots els ordres de la vida.

En el polític, en l'econòmic, en el laboral i fins i tot en l'esfera privada, la dona segueix lluitant per accedir a les mateixes oportunitats i beneficis amb què compten els homes.
Els empresaris, conscients d'aquesta problemàtica, propicien condicions de treball més equitatives i aposten per la diversitat de les seves plantilles de treball, col·laborant en aquesta gestió universal cap a la igualtat social.

Moltes agrupacions socials i estudiantils se sumen a la causa, mitjançant manifestacions públiques i campanyes de difusió en xarxes socials.

La igualtat de gènere significa un món just, en el qual nenes i dones puguin accedir a les mateixes oportunitats pel que fa a educació, salut, identitat, participació política i treball, sense ser agredides ni subestimades.

Resulta imprescindible prendre consciència davant els creixents casos de femicidis que ocupen els titulars dels principals mitjans de comunicació. La violència física i les agressions sexuals no cessen, i resulta inadmissible mirar cap a un altre costat i deixar que les coses continuïn d'aquesta manera.

La desigualtat de gènere no al·ludeix només a les dones, sinó també als homes i els nens, i demana la participació activa de tots dos sexes per avançar cap a la justícia i la igualtat.

El camí cap a una cultura basada en el respecte i la igualtat

La desigualtat és una problemàtica que encara persisteix i és fonamental prendre consciència sobre això i plantejar-nos com posar el nostre granet de sorra per contribuir a la seva resolució.

El respecte i la consideració pel proïsme, comencen a casa. És a la mateixa llar des d'on hem de començar per inculcar als nostres fills el respecte i la inclusió a través de l'educació. Fomentar el desenvolupament de relacions respectuoses, mancats de tota mena de prejudici o distinció per qüestions de gènere, és l'exemple per donar als nens i sembrar la llavor per a un futur millor.

En l'àmbit educatiu és necessari reforçar les iniciatives destinades a fomentar la igualtat, amb jocs inclusius i formacions teòriques específiques que han de portar implícita l'ensenyament sobre la importància de compartir tasques i activitats, sense importar el gènere del company. Resulta essencial que els professors i les famílies actuen com un, per trencar aquests estereotips i potenciar la igualtat de gènere total, ja sigui en l'àmbit escolar, com en la societat en el seu conjunt.

Si bé hi ha diferències fisiològiques i mentals inherents a cada gènere, això no constitueix argument vàlid per mantenir conductes sexistes i discriminatòries d'abans.

La millor manera de promoure la igualtat entre homes i dones, fins a erradicar les diferenciacions, desvaloritzacions i, sobretot, els comportaments violents, es basa fonamentalment a participar-hi.

A més de fomentar des dels mateixos llars la convivència respectuosa i igualitària, cal participar de les accions socials a favor de la igualtat de gènere i formar-se en aquesta temàtica.

Hi ha cursos homologats que permeten disposar d'una capacitació com a Tècnic Superior en Igualtat de Gènere, que obre un ventall de possibilitats per a contribuir activament en la creació i manteniment d'una cultura justa, perquè s'impulsi activament la promoció de la igualtat entre homes i dones.

+ VIST