El Col·legi d'Arquitectes demana una recuperació basada en «la renovació urbana i el dret a l'accés a l'habitatge»

El Col·legi d'Arquitectes de les Balears (Coaib) ha defensat aquest dimecres una recuperació econòmica «basada en la renovació urbana i el dret a l'accés a l'habitatge assequible», com a «bases del benestar del conjunt de la ciutadania».

Així ho ha expressat la institució, qui ha insistit en el «potencial incomparable de la rehabilitació i la renovació urbana per a crear noves ocupacions». El Coaib destaca que el sector «pot ser clau en la recuperació del país» perquè en matèria de rehabilitació «a les Balears queda un llarg camí per recórrer». A la regió, el 56 per cent dels habitatges estan construïts abans de la dècada dels vuitanta.

Segons la degana del Coaib, Marta Vall-llossera, «són necessàries polítiques públiques que impulsin plans i incentius per a l'accés a un habitatge que tengui en compte, entre altres aspectes, l'eficiència energètica i l'accessibilitat». El Col·legi també reclama impulsar inversions públiques per a millora de l'espai públic i de la xarxa d'infraestructures urbanes, a més de fomentar la rehabilitació, la regeneració i la sostenibilitat.

Segons una enquesta del Consell Superior dels Col·legis d'Arquitectes d'Espanya, el 90 per cent dels professionals creu que, en mitjana, els seus ingressos cauran al voltant del 40 per cent en relació amb els de 2019. La principal causa és que, en mitjana, estimen que els nous encàrrecs es reduiran en un 50 per cent en el que queda d'any i preveuen un descens en la càrrega de treball del 50 per cent.

Retard en la tramitació de llicències

En l'escrit difós aquest dimecres als mitjans, el Col·legi torna a insistir en la necessitat de resoldre el retard en la tramitació de les llicències per part de les administracions locals. A les Balears, la demora acumulada és de setze mesos en la concessió de llicències quan, per llei, no s'haurien d'excedir els tres mesos. Per illes, la mitjana del retard és de tretze mesos a Menorca, 30 a Pitiüses i 16 a Mallorca.

+ VIST