Les condicions del confinament imposat arran de la declaració de l'Estat d'alarma, el passat 14 de març, han suposat una davallada en la generació de residus municipals a les Illes Balears, segons les dades recopilades per la Conselleria de Medi Ambient i Territori i aportades pels consells insulars.
Així fins a dia 20 d'abril a les Illes Balears s'han generat 59.038 tones de residus municipals, un 14% menys que en les mateixes dades que l'any passat, quan es van recollir 78.666 tones. Per illes, s'observa una davallada més acusada a les Pitiüses. Així, a Eivissa la caiguda ha estat del 22% mentre que a Formentera ho ha estat del 18%. Menorca, amb un 6%, és l'illa amb una menor reducció dels residus municipals mentre que Mallorca registra una caiguda del 14%.
Aquestes dades reflecteixen la recollida de residus en termes absoluts. La recollida selectiva, però, també ha registrat xifres inferiors a les de l'any passat. En concret, en línies generals, ha disminuït un 11%.
Per fraccions, la caiguda més acusada l'han patida el paper i el cartró (19%) seguit de la matèria orgànica (12%) i els envasos de vidre (11%). Els envasos lleugers, en canvi, han experimentat un increment del 2%. Pel que fa a la fracció rebuig se n'han generat 17.209 tones menys, una xifra que suposa una davallada del 15%.
El director general de Residus i Educació Ambiental, Sebastià Sansó, vincula aquesta davallada al tancament dels sectors turístic i de la restauració. En aquest sentit, considera «necessari que les mesures de reactivació de l'economia prevegin la diversificació i circularització de l'economia balear» per poder fer front a futures crisis i seguir avançant cap a «un escenari que impliqui la disminució en la generació de residus sense que això impliqui una situació econòmica tan crítica com la que la comunitat està afrontant».
La generació de residus municipals a les Balears disminueix un 14% amb l'estat d'alarma
Palma |