El TSJIB anul·la el Decret del català a la sanitat pública

El Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJIB) ha anul·lat el decret llei del Govern que establia el nivell de català necessari per al personal de la sanitat pública, en considerar que la norma és contrària a dret. A més, imposa les costes del judici a l'Administració.

En concret, la Sala contenciosa administrativa del TSJIB ha estimat el recurs presentat pel sindicat de funcionaris CSIF, que considerava que el decret discriminava en l'accés igualitari a l'ocupació pública. En virtut del decret, qualsevol aspirant podia ser admès en els processos selectius públics, independentment del seu nivell de català, i obtenir una plaça amb la condició de personal estatutari fix.

No obstant això, s'introduïa l'obligació d'acreditar el nivell requerit de català en un màxim de dos anys després de l'obtenció de la plaça. El personal que no el fes, encara que mantendria la plaça, perdia el dret a participar en procediments de mobilitat o accedir a drets econòmics de la carrera professional.

En aquest sentit, el Tribunal entén que en privar als empleats del dret a carrera professional el Govern incorria en nul·litat i que, així mateix, la prohibició al dret a la mobilitat és «evidentment desproporcionat». En la sentència, la Sala no qüestiona que l'Executiu autonòmic pugui exigir «un cert nivell de coneixement» del català com a requisit per a accedir a la funció pública, assenyalant que és una mesura «constitucionalment lícita».

De fet, considera que el dret constitucional dels ciutadans a ser atesos en català obliga al fet que l'Administració «atorgui rellevància jurídica» a aquesta llengua. El decret va ser aprovat pel Govern el març de 2018. La sentència del TSJIB no és ferm i l'Executiu pot recórrer-la davant el mateix TSJIB o el Tribunal Suprem.


+ VIST