Una mirada tècnica a la carota del dimoni de Montuïri

|

Aquest passat divendres 9 d’agost s’ha fet el tercer i últim acte del cicle de conferències que, amb el títol Redescobreix els cossiers de Montuïri, ha organitzat la Regidoria de Cultura d’aquest ajuntament amb Biel Mayol al capdavant d’un equip de col·laboradors experts en els temes tractats com ara en Benjamí Salom, Joan Socies i Catalina Mas.

Precisament, Catalina Mas, historiadora de l’Art i restauradora, ha tancat aquest cicle amb la conferència titulada: 'Una mirada tècnica a la carota del dimoni de Montuïri'.

Mas ha començat l’exposició fent-se una sèrie de preguntes amb les quals ha convidat els assistents a tenir presents a l’hora de fer una revisió històrica del fet Cossier, afirmant que la festa, any rere any, va mutant de forma subtil, quasi sense que ens n'adonem i altres vegades de manera més significativa essent conscients de la capacitat transformadora de la festa.

Les preguntes que proposa Catalina Mas són:

- Els cossiers han ballat només a la festa del patró, al llarg de la història?

- Els colors dels vestits sempre varen ser talment com són ara?

- En el ball varen ser sempre sis cossiers i una dama?

- La dama sempre ha estat un home?

La investigació

És a partir d’un treball en equip, format per Biel Mayol, Joan Socies i Catalina Mas, on cadascú ha aportat la seva visió i coneixement on es duu una tasca de recuperació a partir del model d’estudi i investigació interdisciplinar. Aquest model de treball és el sistema de referència en matèria de patrimoni.

La complexitat de l’estudi del patrimoni inmaterial

En la festivitat dels cossiers hi entren en joc una varietat de conceptes que hem de tenir sempre en compte: història, art, música, dansa, antropologia i sociologia, és amb la combinació d’aquestes disciplines quan s’obtenen els millors resultats.

En el cas de la carota del dimoni aquesta ha sofert una sèrie de modificacions, reformes i manteniment al llarg dels anys. Les capes de pintures i l’evolució de la pigmentació, la fusta i tot allò que ornamenta la carota ha estat objecte d’estudi de forma minuciosa i exhaustiva, tan és així que en la conferència s’han donat dades molt significatives i contrastades sobre les veritats i els mites de la carota i del seu estat de conservació.

+ VIST