L'Estat espanyol podria considerar «inconstitucionals» dos articles de la Llei de Residus

|

L'Estat espanyol ha advertit al Govern de la «inconstitucionalitat» de dos articles de la Llei de Residus, segons ha avançat IB3. Concretament, es tracta de l'article 9 que regula el pagament per la generació de residus i el 23, relatiu a productes d'un sol ús, que planteja, entre altres assumptes que no es podran distribuir bosses de plàstic d'un sol ús des de 2021.

El Govern espanyol ha emès un requeriment a l'Executiu per a constituir una comissió bilateral per a analitzar aquestes discrepàncies i arribar a un acord. Si no s'arribés a un acord, l'Estat, podria plantejar un recurs d'anticonstitucionalitat d'aquests dos articles.

El director general de Residus, Sebastià Sansó, discrepa de les apreciacions de l'Estat i ha declarat aquest dijous a IB3 Ràdio que «el Govern espanyol entén que l'Executiu autonòmic no té competències per a regular el sistema tributari local, que només el pot fer l'Administració estatal». A això, Sansó replica: «La nova directiva de residus modificada diu que ha d'haver-hi mesures de fiscalitat per a poder canviar la situació de producció i gestió de residus».

Pel que fa a la prohibició de distribució de bosses de plàstic d'un sol ús des de 2021, l'Estat entén que la normativa no pot ser més restrictiva que el Reial decret 293/2018. Sansó sosté que aquestes bosses són totalment innecessàries i substituïbles per altres materials o per bosses reutilitzables. A més, ha assenyalat que des del Govern es mantendran ferms perquè són sobirans en el que han regulat per llei i no estan d'acord amb els arguments que presenta el Govern espanyol.

+ VIST