La Plataforma Antiautopistes ha advertit aquest dissabte que «es podrien estar utilitzant escòries tòxiques procedents de la incineradora per fer les obres de l'autopista Llucmajor-Campos». Segons les entitats ecologistes, «aquests dies hem fet diverses visites a les obres i tot indica que s'haurien abocat centenars de tones d'escòries procedents de la crema de residus».
Tal com han explicat, una vegada consultat l'Estudi d'Impacte Ambiental, es pot comprovar que «no hi ha cap referència a la possibilitat d'utilitzar aquests materials». «Tampoc n'hi ha cap a l'Estudi de Seguretat i Salut, on sols es parla de la possibilitat d'usar terra i asfalt (tom 6è)».
El passat 21 de novembre, la Plataforma ja va demanar per escrit al Consell (a través de l'entitat Terraferida) informació sobre si s'utilitzarien aquests residus a les obres. Mesos més tard, el Consell va contestar l'escrit tot demanant a l'entitat que va fer el requeriment que acreditàs la seva representació, «un subterfugi legal per no haver de contestar la pregunta, que només requeria un simple sí o no, evitant informar sobre les condicions en què es farien les obres si se n'autoritzava l'ús».
Així, la Plataforma demana a la Conselleria de Medi Ambient que intervengui i aclareixi la legalitat d'utilitzar aquests tipus de materials. «Donat que ni l'Estudi d'Impacte Ambiental ni el de Seguretat i Salut parlen de la possibilitat d'utilitzar escòries, la Plataforma demana a la Conselleria de Medi Ambient que investigui el presumpte ús d'aquestes així com informació sobre si aquest ús s'esmenta al Projecte tècnic i al Plec de prescripcions tècniques de les obres».
Tot i que l'ús d'escòries pot ser legal, com preveuen el Pla de Residus del Consell i la nova Llei de Residus, segons els ecologistes, «el seu ús és molt discutible i s'ha de fer sota un control exhaustiu». «Cal demanar al Consell si, d'acord amb TIRME, usa les carreteres, autopistes i altres obres públiques per dispersar arreu de l'illa l'enorme volum d'escòries tòxiques que genera la incineradora de Son Reus», han dit.
«Encara que l'ús d'escòries com a material per a l'obra pública sigui legal, entenem que l'ocultació amb què s'estan duent a terme aquests dipòsits a l'autopista de Campos podria amagar un gravíssim atemptat contra la salut dels treballadors, la salut pública, el medi ambient i les generacions futures. Exigim al Consell transparència, dades i una resposta clara a aquestes preguntes», han sentenciat.