L'informe definitiu sobre de tragèdia del Llevant veu prioritari crear una agència pública d'emergències

|

L'informe definitiu sobre el pla Inunbal respecte a les inundacions de Llevant conclou que «ha de ser prioritària la creació d'un ens públic tipus agència que sigui responsable de tot el cicle d'emergència» a les Balears.

També considera que l'organització de la resposta a les inundacions va ser «molt bona, ràpida i proporcionada» i apunta com debilitat la «falta d'alerta primerenca sobre el fenomen atmosfèric», entre d'altres aspectes. L'informe ha estat presentat aquest divendres al Consell de Govern.

En la roda de premsa posterior a la reunió del Govern, la consellera d'Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera, ha destacat entre altres dades que el cabal del torrent va passar de 70 metres cúbics per segon a les 19.00 hores del 9 d'octubre fins als 513 m3 / s les 19.15 hores, i que l'aigua va arribar a una velocitat de 50 km / h.

L'àrea total d'afecció de l'episodi abasta uns 232 km2 dels municipis de Sant Llorenç, Artà, Son Servera, Manacor i Capdepera, amb una població afectada d'unes 35.000 persones.

Les inundacions varen deixar 13 víctimes mortals i es varen produir més de 300 rescats. A més, varen ser localitzades 74 persones desaparegudes. La tempesta també va deixar importants danys materials: entre d'altres, quatre carreteres tallades, vuit ponts amb danys estructurals greus, edificacions, vehicles, infraestructures de telecomunicacions, aigua potable, xarxa elèctrica i canalitzacions d'aigua.

+ VIST