El Parc Natural de Mondragó recupera diversos elements etnològics

El Govern ha dut a terme aquestes actuacions en el marc d'un projecte de col·laboració amb la Fundació 'La Caixa'

El Parc Natural de Mondragó ha recuperat diversos elements de caràcter etnològic. | CAIB

Palma |

El Govern, gràcies a un conveni de col·laboració amb la fundació 'La Caixa' ha dut a terme un seguit d'intervencions al Parc Natural de Mondragó per rehabilitar un seguit d'element de caire etnològic que podran ser gaudits pels visitants del parc.

Tal com ha explicat el govern aquest dissabte, dins l'entorn del Parc s'hi troben «multitud d'elements etnològics, com les barraques de curucull, casetes de roter, marges de pedra seca, sínies, safaretjos, forns de calç, etc., que són mostres de les activitats tradicionals que es feien històricament en aquest indret». Aquests elements es troben integrats en el paisatge i mantenen una funció didàctica.

Tal com han assegurat des de la Conselleria, amb el pas del temps alguns d'aquests elements patrimonials «es trobaven envellits per la vegetació i en estat d'abandonament, la qual cosa feia necessari desplegar-hi una acció decidida per conservar-los i fer-los valer».

Així doncs, gràcies al projecte 'Protegim la riquesa cultural i etnològica del Parc Natural de Mondragó', inclòs en el Conveni de col·laboració entre la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i la Fundació Bancària "La Caixa", s'han pogut «recuperar i adequar per a la visita alguns elements etnològics dels voltants dels itineraris autoguiats del Parc, tots els quals dins finques públiques».

Entre els elements etnològics que s'han adequat per a la visita, amb la neteja i condicionament dels voltants, hi trobam tres sínies a l'itinerari de s'Hort d'en Metge, dues barraques de pedra, un tancat i una cisterna a l'itinerari de s'Amarador, una antiga barraca de pedra a l'itinerari de ses Fonts de n'Alis, i el niu de metralladores de l'itinerari de sa Guàrdia d'en Garrot.

Sense cap dubte, segons la Conselleria, «la recuperació d'aquests elements permetrà oferir als usuaris de l'espai natural una experiència enriquidora i ben interessant sobre la seva història i els valors culturals i etnològics». Així el projecte, que ha comptat amb un pressupost de 18.100 euros, s'ha desglossat amb els treballs de neteja i retirada de vegetació de l'entorn d'elements etnològics d'interès per tal que puguin ser visitats.

+ VIST