El PEN Català commemorarà el Dia Internacional de l'Escriptor Perseguit arreu dels Països Catalans

|

El proper dijous, 15 de novembre, es commemorarà arreu del món el Dia Internacional de l’Escriptor Perseguit. Com ja és habitual, el PEN Català se sumarà a la celebració amb tot un seguit d’actes reivindicatius arreu dels Països Catalans. Un dels moments més importants serà la concessió, el proper divendres 16 a Alaró, del IX Premi Veu Lliure - PEN Català.

Un programa d’impacte per a sensibilitzar la ciutadania

Les activitats començaran a Barcelona el dimecres 14 i tendran com a escenari la Plaça del Rei. A partir de les 19 hores es llegiran textos a favor de la llibertat creativa dins de la famosa gàbia del PEN Català, que en aquesta ocasió arriba a una de les principals places barcelonines per a visualitzar com les paraules sovint són empresonades. En aquesta ocasió es dóna la circumstància que també hi participaran membres de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i de l’Associació Col·legial d’Escriptors. L’acte vol visibilitzar la unió de les tres entitats en la lluita contra la censura i la persecució dels autors.

El dijous 15 el programa commemoratiu continua a València. Al Centre del Carme, a les 19.00 hores, es parlarà de Censura! Censura! Censura!, en una taula rodona que tindrà com a protagonistes l’escriptor i dibuixant Ramon Esono, la presidenta del PEN, Àngels Gregori, l’activista cultural i editor Manolo Gil, l’editora Laura Huerga i el dibuaixant Elías Taño .

La commemoració del Dia Internacional de l’Escriptor Perseguit sempre té un moment àlgid molt especial a les Mallorca, perquè és aquí on s’atorga el Premi Veu Lliure – PEN Català. En aquesta ocasió el guardó torna a Mallorca després d’uns anys de celebració a Menorca i en concret es lliurarà el divendres 16 a la nit al centre cultural de Son Tugores d’Alaró. Hi participaran Ramon Esono, Guillem Balboa, batle d’Alaró, Àngels Gregori, presidenta del PEN Català, i Miquel Àngel Llauger, vicepresident del PEN Català per les Illes Balears.

Lleida se sumarà a la commemoració del Dia Internacional de l’Escriptor Perseguit amb un recital de poesia titulat 'Amor tan lliure que era jo' i que se celebrarà el dia 22 de novembre al Cafè del Teatre de l’Escorxador. Hi participaran Bàssem-an-Nabrís, escriptor que va ser acollit pel PEN i que ha acabat fixant la seva residència a Barcelona; Rosa Fabregat, Enric Sòria i Pere Pena.

Finalment, el dia 28 de novembre i a Cal Llibreter de Sant Just Desvern, faran una tertúlia entre Bàssem-an-Nabrís i Milthon Robles, escriptors acollits pel PEN Català.

El cartell

Cal recordar que el cartell del Dia Internacional de l’Escriptor Perseguit és obra de Francesc Torres.

+ VIST