Palma es troba entre les ciutats amb major ràtio de pressió turística, segons un informe de l'Aliança per a l'Excel·lència Turística (Exceltur).
L'informe mesura la pressió turística en relació amb la població resident i la superfície urbana. Palma obté un percentatge del 8,1% de turistes mitjans anuals sobre la població resident i se situa com la sisena ciutat en el marc de l'Estat espanyol, de les 15 destinacions analitzades (les principals ciutats turístiques), amb major pressió turística, per darrere de Granada, Barcelona, Sant Sebastià, Santiago de Compostel·la i Alacant.
Així, Palma registra una major pressió turística que ciutats com Màlaga, Sevilla, Toledo, València, Las Palmas de Gran Canaria, Santander, Madrid, Salamanca i Còrdova. La mitjana global se situa en el 7,4%.
«La major pressió es produeix en dies puntuals en els quals conflueixin viatgers dels seus voltants i l'arribada de diversos creuers alhora i en els llocs de major atractiu turístic, la qual cosa eleva aquesta xifra notablement», segons Exceltur. Així mateix, l'entitat assenyala que la contestació social al turisme s'estén en les destinacions amb major pressió turística. Precisament, el passat estiu es produïren a Palma diverses respostes en contra d'aquesta 'massificació'.
En aquesta línia, Exceltur identifica com a principal factor determinant de l'augment de la pressió turística en aquestes ciutats, la conversió d'habitatges en allotjaments turístics: tots els casos de protestes o accions contra la massificació turística es produïren en ciutats amb una presència de turistes allotjats en habitatges turístics molt per daunt dels allotjats en l'oferta reglada.
En el cas de Palma el nombre de turistes allotjats en plataformes P2P era de 21.589 viatgers diaris, molt per damunt dels 6.759 en allotjaments reglats i 4.469 creueristes. És a dir: els turistes allotjats en plataformes de lloguer vacacional suposen un 65,8% sobre el total.
Palma es troba entre les ciutats amb major pressió turística segons un estudi
dBalears/E.P. |